10 малко известни факта за конете

36
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 14.11.2013

Конете са опитомени еднокопитни бозайници. Предците на съвременните коне еволюират преди около 45-55 милиона години от дребен многопръст тревопасен бозайник до едър еднокопитен представител днес. Близостта на конете с хората започва преди около 6000 години, а до 3000 г. пр. Хр. конят се разпространява в различни краища на Земята. Тази дълголетната връзка е наложила използването на редица думи и термини, които да опишат отделните възрастови и полови категории на конете, размерите на тялото, техните цветове, анатомични особености, маркиране, породи, движения и поведение. В световен мащаб, конете играят голяма роля в човешките култури в продължение на хилядолетия.

Виж още: 10 малко известни факта за кучетата 10 любопитни факта за хлебарките

Те се използват за развлекателни и спортни дейности, както и за работни цели. Конете са използвани многократно по време на война, благодарение на което оборудването, техниките на езда и водене, както и методите за контрол са се усъвършенствали значително. Конете могат да бъдат единствената форма на транспорт, в някои зони на дивата природа. Конете са по-тихи от моторни превозни средства и могат да бъдат използвани в области с неравен терен, където превозните средства са по-малко ефективни. Въпреки че машините са заменили конете в много части на света, в по-слабо развитите райони, около 100 милиона коне, магарета и мулета все още се използват в селското стопанство и транспорта. Само в Африка все още работят около 27 милиона животни.

Конете се обучават да бъдат яздени или да участват в различни спортни състезания, като прескачане на препятствия, обяздване, тридневна всестранна езда, родео, лов на лисици и много други. Многобройните състезания, изискващи взискателни и специализирани умения от коня и ездача, са довели до системно развитие на специализирани породи и оборудване за всеки вид конен спорт. Много продукти се получават от коне, в това число месо, мляко, кожа, коса, кости, и различни фармацевтични продукти, извлечени от урината на бременни кобили. Хората гледат опитомени коне, осигурявайки им храна, вода и подслон, както и внимание от специалисти, като ветеринарни лекари и ковачи.

1. Предшественика на конете, всъщност едно доста дребно за времето си динозавърче, наречено „гиракотерия“. То е било високо само 14 сантиметра и е тежало 5 кг. За разлика от съвременните коне, то е имало по 4 пръска на предните копита и по 3 на задните.

2. След като хората са почнали да опитомяват тези благородни животни, в много индо-европейски страни те са били принасяни в жертва на езичните богове. А на Кавказ това се практикува и в днешни дни.

3. Очите при конете са едни от най-големите в животинския свят. Те са способно да се движат независимо едно от друго (като при хамелеоните), осигурявайки им детайлно панорамно зрение. Също така, те възприемат цветовете като хората, което е изключително рядко явление при животните.

4. Сънят на конете се състои само от 2 фази – SWS (кратък дълбок сън) и REM (бързо движение за очите). Конете имат уникалната способност да спят прави, като намерено блокират сухожилията на крайниците си, за да не паднат.

5. Копитата на конете всъщност са изключително чувствителни, а имат и едно много интересно предназначение – когато конят стъпва на копитото си, но от вътрешната страна то притиска кръвоносните им съдове. Благодарение на това, кръвта им се връща нагоре към основната кръвоносна система, т.е. копитата донякъде улесняват работата на сърцето.

6. Майката на новороденото е изцяло концентрирана върху отглеждането му, но когато става въпрос за защита, то тогава се включва бащата, братята и се сестрите, а понякога и другите мъжкари от стадото.

7. Срещат стада на диви коне, където лидерът всъщност е кобила.

8. Конете имат изключително силни мускули около стомаха. Те дори са толкова силни, че по-скоро ще се разкъсат, отколкото ще позволят на коня да повърне храна.

9. Думата „хипопотам“ означава „речен кон“, независимо, че те принадлежат по-скоро към прасетата, отколкото към конете.

10. В някои щати в САЩ има редица изключително глупави закони, свързани с конете. Например, на неомъжените девойки им е забранено да яздят кон в неделя, а пък на женените мъже не им е позволено да се казват на кон без жена си. Изключения се правят само за семейства, които имат сключен брак повече от 1 година.

Коментари

коментар(а)