Кулинарно — в кухнята с Йоана

9
Добави коментар

Обичам да присъствам на партита по всякакви поводи. А още повече обичам да приготвям храната за дадено парти. В случая, събитието беше моят 27-ми рожден ден, нямаше начин да не присъствам  и най-вече не съществуваше опция да си поръчам кетъринг. Направих си го сама.

Благодаря на Габи за съдействието и предоставеното място за партито.

Подготовката стартира две седмици предварително, като започнах с избора на рецепти за хапки и напитките. Изпробвах няколко декорации на торти, които не бях приготвяла до сега. И Слава Богу, защото не всичко, което беше замислено се получи. Избрах варианти в които съм сигурна, за да не се налага в последният момент да променям менюто. Изготвих голям списък за пазар на три етапа. Предварително напазарувах трайните продукти, в деня на приготвяне на тортата посетих пазара за свежи плодове, а на самият ден закупих хляб за сандвичите и франзела за брускетите.

Важен факт, който искам да споделя, е че всички приготвени рецепти за партито са от списание „Меню„. Някои детайли промених по моя преценка, но основните рецепти и идеи са от любимото ми списание.

Три дни преди празника започнах с приготвянето на шведски ръжен хрупкав хляб. Тъй като това са крекери не изискват приготвяне на момента и можех да си помогна в аванс. Невероятно хрупкави бисквити с отчетлив вкус на семенца и не на последно място здравословни. Рецепта.

Два дни предварително приготвих основата за тортата – блат и плодово парфе. Най-горния слой състоящ се от ягоди и малиново желе оставих за следващия ден, тъй като беше необходимо време за да стегне парфето.

Ден преди партито направих някои основни заготовки за хапките. Опекох хляб от синьо сирене  и орехи и царевичен хляб. Приготвих кошничките от кори за баница и дантелените фунийки от пармезан. Много важно беше да не забравя да извадя бутер тестото от камерата, което щях да използвам на следващият ден. Поради тази причина бях залепила бележки навсякъде в кухнята, за да се подсещам

В този ден довърших тортата. Е, почти. Декорацията оставих за деня на партито. И така, наредих нарязани на филийки ягоди върху парфето и ги покрих с малиново желе, в което добавих и малко малинов ликьор. Сега като се замисля, тази торта я приготвях три дни. Нямаше да бъде така ако приготвях само нея

Дойде денят! Ставането в 6:30 не представляваше проблем, в предвид задачите, който ме чакаха, еуфорията от предстоящия празник и мисълта за гостите, на които трябваше да опровергая очакванията. Обичайните 30 минути за кафе сутрин, преминаха в обмисляне на плана за предстоящите творби в кухнята.
Декорацията на тортата.  Започнах с нея, още по хладното за да мога да работя по-добре с шоколада. (От личен опит знам, че в горещо време е много трудно да се правят декорации с шоколад, защото просто ти се топи в ръцете.) Крайния резултат се получи не според първоначалният замисъл, но аз обичам импровизациите на момента, особено когато изненадваш приятно себе си с крайния продукт.
Терин от пушена сьомга и крем сирене. Невероятно съчетание на продукти. Все пак спестих чесъна и хряна от оригиналната рецепта.
Банички (ролца) с къри пиле. Много вкусни, според някои гости на партито, аз бих добавила „заговарящи“ с посипаните слънчогледови семчици отготре. Рецепта.
Бонбони от сирена и круши. Обилно количество синьо сирене в комбинация с прясна круша и орехи е истинско преживяване за тези, които не са опитвали подобно нещо. Ако не познаваш добре вкусовите предпочитания на гостите, рискуваш „бонбоните“ да останат в платата. Както се случи при мен.
Хрупкави кошнички със сирене и карамелизиран лук. По моя статистика, това са хапките, които първи свършиха и се харесаха най-вече на мъжката част от компанията. Рецепта.
Бушета с крем сирене и шунка. В оригиналната рецепта бутер тестото се прави на интересна форма, в която трябва да се получи дупка за пълнежа. Опекох три тави с бушета в красивата форма, но не ми се получи място за плънката. В такива ситуации обикновено се паникьосвам, но този път бях спокойна, защото имах в наличност двойна доза бутер тесто. Е, да загубих малко време. Нарязаните квадрати от тестото поставих във форми за тарталети, опекох ги и така се получиха чашки, които напълних с вкусната плънка. Рецепта.
Брускети с домати сирене и босилек. Не за първи път приготвих тези брускети. Лично на мен са ми любимите и според моите вкусове идеално се съчетават с чаша изстудено бяло вино. Горда съм с факта, че използвах отгледаният от мен пресен босилек. Около 15 минути се ровех в насажденията за да открия малки листенца за украсата. Харесаха се на всички гости.
Хляб с орехи и синьо сирене. В списание „Меню“, тази рецепта е представена като кръгла питка, която се консумира със супичка или сирена и плодове. Аз опекох тестото в продълговата тавичка и го нарязах на хапки. Гарнирах ги с крем-сирене и парченце круша. Рецепта за хляба.
Царевичен хляб. И тук промених начина на поднасяне, както в горната рецепта. Нарязах питата на хапки и гарнирах с крем-сирене овкусено с мащерка и бейби царевички. Рецепта за царевичното тесто.
Пармезанови фунийки с крем-сирене. Приготвените от предния ден фунийки, напълних с крем сирене. Много ефектно предястие и добър акомпанимент за вино. Рецепта.
Хапки с шунка и Хапки със зеленчуци. Основата на двата вида хапки е една и съща. Ръжен хляб, намазан с лек майонезен крем. Някои неща за украсата взаимствах от списание“Меню“, за други развихрих въображение.

Успешно приключих с приготовленията в 17 часа. Все пак трябваше да оставя и малко време за себе си

Една от напитките на празника беше ягодово боле, което приготвях за първи път. В голяма купа смесих 1 килограм ягоди със 150 грама захар и 50 грама малинов ликьор. Оставих ги в хладилника. След като ягодите пуснаха сокче, добавих 3 бутилки изстудено бяло вино и 1 бутилка шампанско. Всички гости бяха очаровани.

И накрая, за статистиката мога с гордост да кажа, че приготвих 12 вида хапки или общо 270 броя 

Кетъринг ли? Обади ми се