Как да готвим бамбук

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Бамбукът е многогодишно растение, отглеждано най-вече в оранжерии. Отглеждан в дома или в офиса, той служи за украса. Китайският бамбук се отглежда във ваза с вода.

Освен като свежо попълнение в асортимента ви с дръвчета и цветя обаче, бамбукът има още едно предназначение – кулинарно. И тъй като на мнозина е познат само от посещенията в китайските ресторанти, тук ще разберете в какви рецепти може да се включи.

Бамбукът е хрупкав и има интересен вкус. У нас най-често може да бъде намерен вакуумиран или в консерва. Когато готвите с него, трябва да имате предвид, че си подхожда най-вече с типично китайските продукти – тофу, гъби и др.

Яхния с бамбук

Необходими продукти: 3-4 моркова, грах, замразен от пакет, 1 тарелка гъби печурки, 1-2 червени чушки, 1-2 пакета бамбук, 1 пакет тофу, доматен сос (по желание), соев сос Тамари, 1 зеленчуков бульон, 1-2 скилидки чесън, сол, (лют) червен пипер, босилек, чубрица

Начин на приготвяне: Бамбукът и морковите се нарязват на кръгчета, а гъбите се нарязват и заедно с бамбука. Изброените продукти, заедно с граха, се слагат в тиган с малко гореща вода и малко соев сос – да се задушат. Когато поомекнат, се добавят нарязаните на лентички червени чушки, стритият на прах зеленчуков бульон и тофуто на кубчета. Накрая се добавя и нарязаната скилидка чесън. Добавя се и желаното количество доматен сос и подправки на вкус. Всичко се омесва добре и след 2-3 минути се сваля от огъня.

Пиле с бамбук и гъби

Необходими продукти: 250 г пилешко филе, 1 стрък праз (малък), 1 глава лук, 150 г гъби, 200 г бамбук от консерва, 2-3 с.л. соев сос, 50 мл бульон, 1 с.л. нишесте, растителна мазнина

Начин на приготвяне: Пилешкото се запържва в сгорещена мазнина до порозовяване. Добавят се лукът, бамбукът и гъбите. Пържат се около 2-3 минути. Налива се соевият сос и отново се разбърква. Добавя се бульонът и веднага разтворено в 1 с.л. вода нишесте. Бърка се до сгъстяване, след което се добавя празът. Бърка се и се сваля от котлона.

Ястието се сервира с варен ориз.

Говежди кюфтенца с бамбук на пара

Необходими продукти: 350 г говежда кайма, 1 нарязан стрък бамбук, 1 с.л. лек соев сос, 2 с.л. царевично брашно, 3 с.л. вода

За соса: 2 с.л. лек соев сос, 1 с.л. сусамово олио, 1 стрък зелен лук, нарязан, 2 щипки настърган джинджифил

Начин на приготвяне: Каймата се смесва с бамбука и соевия сос. Водата и царевичното брашно се смесват и се добавят към каймата. Полученото се слага в хладилника за 2 часа.

Месото се оформя като кюфтета. Готви се на пара за 8 мин. Съставките за соса се смесват с 2 с.л. от течността, получена при готвенето на пара.