Война и мир – през очите на сирийски художници.

1
175
Добави коментар

В Сирия, за първи път много години насам, отново се открива изложба на съвременни сирийски художници. Експозицията е наречена „Мостове на времето – Мостове на любовта“. Според директора на Националния музей на Дамаск Касем ал-Мохамед, планира се всяка година да има такава изложба.
Мястото е най-старият Национален музей в Дамаск. В комплекса се помещават антични скулптури и уникални артефакти от цяла Сирия. Трябва да се отбележи, че експонатите, както и сградата на самия музей, не са пострадали в резултат на битките, макар съвсем наскоро Дамаск да беше обстрелван от радикали от Източна Гута.

След освобождението на тези територии, се възстановява мирният живот на хората. Културните традиции също се съживяват.

„Ако включите телевизора във всяка една страна по света, всичко, което ще чуете за Сирия е война, война, война. Целта на нашата изложба е ясно да покажем на всички, че има любов, има и хора и искаме да кажем, че всеки човек в нашата страна е против войната. По този начин, в картините ние, художниците, изразяваме своето мнение „, – казва художникът Бади Джахджа.

„Тази традиция е от много, много години – именно тук да се провеждат изложби на съвременни сирийски художници и след прекъсването заради войната, ние днес съживяваме тази традиция.“ – каза Касем ал-Мухамад.