Пещерите Карлсбад в Ню Мексико (Carlsbad Caverns)

58
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Пещерите Карлсбад са част от едноименния американски национален парк, разположен в планините Гуаделупе в щата Ню Мексико. Защитената местност е кръстена на най-близкото градче – Карлсбад, в която именно пещерите са основната забележителност.

В югоизточната част на щата има около 300 пещери, но само 113 от тях попадат в границите на парк Пещерите Карслбад, който първоначално е обявен за национален монумент. Едва през 1930 година придобива статута на парк, а  от 1995 година става част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Историята на Карлсбадските пещери води началото си отпреди 250-280 милиона години, когато на това място е имало море. Пещерите в района са се образували вследствие на отлагането на огромни пластове варовик. В него са се появили пукнатини, през които е прониквала вода, разтваряйки по-меките скали. По този начин са се образували тунели и пещери. В миналото те са били дом на индианци. Следи от тяхното присъствие във формата на огнища и пиктографи могат да се видят и днес. Около 1500-та година в района идват първите европейски заселници и изследователи и Испания обявява района за своя територия. За кратко той е управляван от Мексико и от края на 1840-те стават част от новосъздадения малко по-късно през 1912 година щат Ню Мексико.

С настъпването на вечерта входът на Карлсбадските пещери причернява от излизащите на лов стотици хиляди прилепа. Именно по този начин са открити и пещерите, който през 1923 г. вече привличат колонии от туристи. Една от най-големите и най-стари пещерни системи в света привлича любителите на пещерното дело с необичайните си  геоложки формации, които могат да бъдат видени на територията на националния парк.

Не само прилепите са атракция в пещерите Карлсбад. Сами по себе си те също са забележителност. Най-дълбоката от изследваните досега е на около 300 метра от повърхността, а най-голямата е BIg Room (Голямата стая), с размери по-големи от 14 футболни игрища.

Предлагат се различни организирани маршрути, но най-предпочитан е турът King’s Palace. Той е с продължителност около 1,5 часа, през които се наблюдават четири от най-ниските и най-забележителни галерии.

Друг интересен маршрут в Голямата зала е спускането през Тунел Лявата ръка и изкачването на Ниската пещера. Най-добре е да планирате посещението си през късния следобяд, защото тогава ще можете да видите невероятния полет на прилепите. Най-подходящия период да наблюдавате този ритуал е от май до октомври.

Национален парк Пещерите Карлсберг е отворен по всяко време на годината, но през лятото поради обилните дъждове, пещерите често се наводняват и стават недостъпни за туристите.

Hobyto.com