Канелата помага при синдром на поликистозните яйчници

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Канелата е ароматна подправка, използвана в продължение на хиляди години за лечение, в арома терапията, като мощен афродизиак, в кулинарията и други. Последни проучвания показват, че тя може да помогне за регулирането на нередовния месечен цикъл и оттам на процеса на зачеване.

Изследванията са проведени от учени от Columbia University Medical Center в Ню Йорк. Те установили, че при жените със синдром на поликистозните яйчници канелата може да регулира месечния им цикъл за период от шест месеца, за разлика от тези, които не консумират ароматната подправка.

В изследването са участвали 16 жени, 11 от които са приемали по 1500 милиграма хранителна добавка канела на ден, а останалите са получавали плацебо. Наблюдавани са били техните хранителни режими, активности и менструални календари. След шест месеца жените, които са приемали канела са имали значителни подобрение в месечния си цикъл, а две от тях дори са забременели без допълнителна медикаментозна помощ.

Между 5 и 10 процента от всички жени в детеродна възраст имат синдром на поликистозните яйчници. Най-честите симптоми, които се проявяват при това състояние са нередовен месечен цикъл, безплодие, акне, окосмяване по лицето и тялото, изтъняване на косата и други.

Лечението на синдрома обикновено включва прием на противозачатъчни медикаменти.

Мнението на учените е, че причината за появата на синдрома се крие в нечувствителността към хормона инсулин. За тях все още не е напълно ясно как точно канелата работи за регулирането на менструалния цикъл при жените със синдром на поликистозни яйчници.

Според тях консумирането на канела може да подобри обработването на глюкозата и инсулина в организма. Синдромът на поликистозните яйчници е една от най-честите причини за нарушения в месечния цикъл на жените. Специалистите съветват да добавяте към чая и храната си по малко количество канела. Преди да започнете прием на хранителна добавка с канела, трябва да се консултирате с лекар.