Гьокчеада – на сърф в Турция

13
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Дестинация: Гьокчеада – Турция;

За да сърфирате вече не е нужно да пътувате до някоя далечна страна. Турският остров Гьокчеада е идеален за почитателите на силните усещания. Освен това автентичната атмосфера прави острова перфектно място и за спокойна почивка.

Какво не знаем за Гьокчеада?

Гьокчеада е най-големият турски остров – около 280 кв.км. Той е познат още под гръцкото си име Имброс. Населението на Гьокчеада е съставено от гърци и турци. Островът е скрит рай за сърфисти. Днес Гьокчеада е популярна дестинация, като броят на туристите му се удвоява с всяка изминала година. Първите туристи, открили Гьокчеада обаче са българи. До днес българите остават най-многобройните посетители на острова.

На Гьокчеада има гръцки и турски села, като всяко от тях е свой собствен свят – с различно облечени хора, различни къщички и уникална кухня. Гьокчеада е пример за хармонично съжителство между християни и мюсюлмани.

Къде се намира Гьокчеада?

Гьокчеада се намира на 560км. от София и на 345км. от Истанбул. Островът е южно разположен от популярния гръцки остров Самотраки.

Как да стигнем до Гьокчеада?

Най-лесният начин е с кола. Тръгвате в посока Свиленград, Одрин, Галиполи и Кабатепе. В Кабатепе се качвате на ферибота, който ще ви заведе до Гьокчеада. Тук можете да откриете повече информация за това кога тръгват фериботите. За жалост за момента страницата е достъпна само на турски, но дори без никакви познания по езика ще успеете да разчетете табилиците. За лека кола се плаща около 30 турски лири. Допълнително се заплаща за всеки пътник.

Нощувки на Гьокчеада

За да се потопите напълно в атмосферата на острова, отседнете в някоя от малките къщи за гости на острова. Нощувката ще ви струва между 60 и 80 лири, като в повечето къщи имате достъп до обща кухня, в която сами да приготвяте вечерята си.

Пристанището на Гьокчеада

Как да се придвижваме на остров Гьокчеада?

Градският транспорт на острова все още не е добре разработен. Няколко пъти на ден от централния град Гьокчеада до различните точки на острова тръгват микробуси, подобни на българските маршрутки. Най-добре е обаче да обикаляте из острова пеша.

Забележителности на Гьокчеада

Не пропускайте да се разходите по южните склонове на Гьокчеада. Тук ще преминете през гъсти маслинови горички. През цялото време около вас ще се открива гледка към морето. Заслужава си поне единия ден да отделите за разходки по южния склон.

Българското село Шеринкьой задължително трябва да е част от почивката ви.Тук живеят семейства на български турци, изгонени от Възродителния процес. Повече от 20 години по-късно тук още можете да чуете развалена българска реч.

Една от атракциите на Гьокчеада е възможността за каране на сърф. на острова има много и различни училища за начинаещи сърфисти. Няколко от тях дори са на българи. Уроците по сърф ще ви струват около 50 лири/час. Ако пък сте опитен сърфист, можете да си наемете сърф за около 20 лири/час.

Не пропускайте да посетите гръцката таверна Барба Йорго – едно от най-популярните заведения на острова. Заслужава си да отделите някой сънлив следобед за кафе Madam’s.

Важно и любопитно за Гьокчеада

На острова има само 1 банкомат в центъра на столицата Гьокчеада. Затова подсигурете се с повече пари в брой.
Голяма част от острова принадлежи на военните. За да избегнете проблеми, не преминавайте или снимайте места, оградени с бодлива тел
Гьокчеада е идеално място за любителите на слънчевите бани и плуването. Водите около острова са с цвят на тюркоаз и напълно чисти
Телефонният код за Гьокчеада е 286
+90 286 887 28 00 е номерът на туристическото бюро в Калекьой. В случай, че имате нужда от допълнителна информация, не се колебайте звъннете

19.11.2013/ Радослава Михайлова