7 съвета за подсилване на имунната система

1
Добави коментар
yApple

З
7 съвета за подсилване на имунната система

Искате да избегнете настинките и простудите тази зима? Не е достатъчно само да мием ръцете си редовно и да се храним здравословно. Как да накараме имунната ни система да бъде в пълна бойна готовност срещу болестите? Ето 7 съвета:

Изпотете се Съществува протеин, наречен дермцидин, който се произвежда от потните жлези и предпазва от нахлуващи микроби. Когато се потите, дермцидин стопира навлизането в тялото на бактерии. Дори само една добра тренировка може да подсили имунната ви система. Според проучване, публикувано в Международен журнал за спортна медицина, 45 минути енергична тренировка пет дни в седмицата смалява рисковете от заболявания наполовина.

Медитирайте Захванали сте се с прекомерно много задачи? Един от най-бързите начини да изтощим организма си е чрез стрес. Медитацията може да намали нивата на напрегнатост и да подсили имунитета едновременно. Ако не може да посетите клас по медитация, потърсете онлайн за аудио ръководство и музика, която да ви помогне.

 

Надолу с главата За да бъдем в отлична кондиция е нужно да позволим на имунните клетки да се движат из цялото ни тяло, което прави добрата циркулация ключова. Затова йога пози като „куче, гледащо надолу“ или просто изпънати крака до стената с главата надолу са отличен начин да стабилизираме и подсилим циркулацията.

„Вълшебни“ гъби Пробвайте чай от дървесната гъба чага, която се намира и у нас по брези във високите части на планините. Чагата е традиционно използвана в медицината на Русия и в по-ново време ѝ се приписват най-разнообразни лечебни свойства. Съдържащите се в нея вещества като бетулин подсилват значително имунната система.

Без пиячка Недохранването и цирозата на черния дроб са често срещани сред алкохолиците и е известно, че те целенасочено разрушават имунната реакция на организма. Но дори сред не-алкохолиците, няколко повечко чашки могат да потиснат имунитета и да предразположат към разболяване. Ограничете до минимум алкохола или го спрете, ако искате да бъдете в топ-форма.

Подскачайте Подскачането нагоре-надолу, още повече върху трамплин, подобрява циркулацията на лимфната система, което пък стимулира имунната. А и е толкова забавно. Пробвайте няколко подскока сутрин или пък си купете малък трамплин и го ползвайте когато ви скимне.

Повече протеин Тялото ви има нужда от протеини, за да расте и да се възстановява, а аминокиселините като глутамин, най-разпространената в тялото и и рядко достатъчна, са мега важни за имунното здраве. Ако не държите да си набавят протеин от месо, мляко и яйца, пробвайте ядки, бобови култури и семена.