10 от най-добрите ски курорти в Европа за сезон 2013/2014 г.

28
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 23.11.2013

На церемония в австрийския град Кицбюел бяха връчени Световните награди за най-добрите курорти и хотели в зимния туризъм. Тази година гласуването започна на 26 август, а в анкетата са гласували над 1 млн. души от цял свят. Най-добър ски курорт на 2013 г. спечели френският Вал Торенс, а най-добър ски хотел e намиращият се в Колорадо, САЩ Ritz-Carlton Bachelor Gulch. Наградата за най-добър бутиков ски хотел взе австрийският Aurelio Lech, а за най-добър ски шале – канадският Bighorn. Добрата новина, е че Банско попада сред 20 най-добри ски курорта в света. Отличието за най-добър зимен курорт в България бе връчена от легендите в австрийските ски Михаел Валхофер и Щефан Еберхартер.

Виж още: 10-те най-евтини ски дестинации в Европа 10 популярни дестинации за пътешествия през тази зима

Призът за ски хотел у нас получи Кемпински Гранд Арена Банско, а Вила Гела, намираща се в едноименното село, взе наградите за най-добър бутиков хотел и шале. Тази година зимният сезон в Банско стартира на 14 декември и ще бъде открит от трикратният олимпийски и двукратен световен шампион по ски Алберто Томба. Той ще се спусне по пистата, чийто кръстник стана през 2003 г. Освен него на откриването на сезона се чакат още петкратния носител на Големия кристален глобус – Марк Жирардели, скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов, французинът Люк Алфан и Юре Козир от Словения. Друг европейски и балкански курорт, който попада сред 20 най-добри в света е словенският Кранска гора, който преди година представихме сред 10 от най-атрактивните зимни курорти на Балканите.

Ако сте решили да се отдадете на зимните спортове и сте начинаещи, трябва да се въоръжите с търпение за много падания и да отделите достатъчно средства за екипировка, хотел, лифт… Основните правила за безопасен зимен туризъм са: обличайте се добре, носете зареден мобилен телефон, слагайте очила за предпазване от сняг и вятър, не правете необмислени постъпки, не излизайте извън очертанията на пистите и спазвайте всички ограничения и знаци по трасето. А ето и 10 от най-добрите ски курорти в Европа, част от 20-те номинирани от Асоциацията на Световните ски награди най-добри на Планетата.

1. Вал Торенс (Val Thorens), Франция Вал Торенс се намира във Франция и е най-високият курорт в Европа, разположен в отворена и слънчева естествена котловина. Курортът предлага избор между 3 района: Вал Торенс / Орел (140 км писти), Долината Белвил (300 км писти) и Трите Долини (600 км писти). Както и мрежа от модерни, удобни, високопропускателни влекове и лифтове, сред които известният лифт Карон с капацитет 150 души, отвеждащ скиорите до връх Карон – най-високата точка в зоната, на 3200 м и кабинковата линия Фюнител, придвижваща скиорите от курорта до подножието на ледника Пекле за 7 минути и половина. Вал Торенс разполага с 318 маркирани писти за всички нива и всички снежни спортове, свързани с пързаляне. 99% от ски зона на курорта е с надморска височина над 2000 м, което предполага изключително изобилие от сняг. Сезонът е 6 месеца.

2. Кицбюел (Kitzbühel), Австрия Кицбюел е най-популярната ски дестинация в Австрия и се намира в провинция Тирол. Курортът предлага 30 ски лифта, 60 писти с дължина 170 км, сред които и популярната като най-трудна в света – „Streif’. Сезонът продължава от ноември до април. Има добри условия за сноуборд и фрийрайд, както и терен за слалом и трасета с препятствия. В града може да се насладите и на културни паметници, сред които готическа и протестантска църкви.

3. Кортина д’Ампецо (Cortina d’Ampezzo), Италия Курортът е разположен в широката и слънчева долина Ампецо и е един от най-старите ски курорти в света. Кортина д’Ампецо е домакин на седмите зимните олимпийски игри през 1956 г., а Роджър Мур се спуска там във филма „Само за твоите очи“, част от поредицата за Джеймс Бонд. Предлага 70 писти с обща площ от 82 км, които се обслужват от 36 лифта. Подходящ е за всички нива скиори, като разполага и с писти за начинаещи, както и за сноубордисти. Курортът предлага и чудесна възможност за пазаруване – има над 200 бутика.

4. Лаакс (Laax), Швейцария Ски курортът Лаакс се намира в Граубюнден, най-големият кантон в Швейцария, и се състои от селата Flims, Laax и Falera. Разполага с 235 км писти, 4 сноупарка, най-голямата в Европа халф-пайп платформа и голяма закрита фрий стайл зала за обучение. Сезонът е от декември го април, като от март до април се води пролетен.

5. Оре (Are), Швеция Оре е разположен на северния бряг на езерото Орешьон и се намира на 500 км от столицата на Швеция, Стокхолм. Разполага с над 100 писти за напреднали и начинаещи, сред които най-голямата е 6,5 км и 43 лифта.

6. Красная поляна, Русия Красная поляна е курорт в Краснодарски селищен окръг, който е част от Адлерски район на муниципалното образувание Град-курорт Сочи. В района се готвят за посрещане на 22 Зимни олимпийски игри 2014, които ще продължат от 7 до 23 февруари.

7. Трисил (Trysil), Норвегия Трисил е популярен като семейна ски дестинация и включва четири взаимосвързани, но с уникални характеристики ски зони за професионалисти, опитни, среднонапреднали и начинаещи скиори. Курортът привлича и много туристи, които предпочита ски бягането.

8. Рука (Ruka), Финландия Сезонът в популярния зимен курорт Рука, намиращ се на територията на национален парк Оуланка, стартира през октомври, а пистите, с които разполага, са 34 на брой.

9. Валнорд (Vallnord), Андора Валнорд се намира в северо-западната част на Княжество Андора и включва три сектора: Пал, Аринсал и Аркалис. Първите два са свързани и имат пряк достъп чрез кабинков лифт от градовете на Ла Масана и Аринсал, третият – Аркалис, е в областта Ордино и е достъпен само с шофиране. Има безплатна автобусна линия между всички сектори в района. Курортът разполага с над 70 писти, три области за фристайл и няколко района за екстремни спортове. Както и с три големи ски училища с над 250 инструктори.

10. Гармиш – Партенкирхен (Garmisch-Partenkirchen) Германия Гармиш-Партенкирхен е планински курортен град в Бавария, разположен в сърцето на Алпите, под най-високия връх в Германия – Цугшпице (2964 м). В курорта може да се практикуват: ски, сноуборд, кънки, хокей на лед, ски-скокове, кърлинг. За скиорите са изградени четири основни ски зони – Цугшпице, Гармиш Класик, Екбауер и Ванк с общо 50 писти с дължина 120 км. Тук се намира и популярното трасе „Кандахар“, където се провеждат стартовете по спускане и супергигантски слалом от Световната купа по ски. 50 лифта се грижат за предвижването на туристите в района на Гармиш-Партенкирхен, като на час поемат близо 12 000 души.

Коментари

коментар(а)