Читоргарх форд – най-голямата крепост в Индия (Chittorgarh Fort)

67
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Читоргарх форт е най-голямата по площ крепост в Индия и най-величествената в щата Раджастан. Тя е символ на рицарството и гордостта на раджпутските войни, които предпочитали смъртта пред робството. Крепостта има дълга история за романтика, смелост, решителност и саможертва. Само един поглед за масивните стени дава на човек ясни параметри за славата на раджпутите, които са живели тук. 

Крепостта, известна още като Читор, се простира на 180 метра на хълм над равнините на долината на река Берач, на 112 км от град Удайпур. Простира се на площ от 280 хектара и притежава поредица от исторически дворци, порти, храмове и кули. Тези монументални руини са вдъхновили въображението на много туристи и писатели в продължение на векове. 

Читоргарх форт е бил столица на династиите Guhilot и Sisodiaм, управлявали Мевар в периода 8-16 век. Крепостта е била нападната три пъти и всеки път е била спасена от героизма на раджпутските войски до превземането и през 1567 година от император Акбар, който през 1568 г. я изаставя напълно.  

Тази колосална постройка е достъпна чрез седем огромни порти (Pols), изградени от масивни каменни блокове. Централната порта е Ram Pol (Портата на Бог Рама), а останалите носят имената Padal Pol, Bhairon Pol, Hanuman Pol, Ganesh Pol, Jorla Pol и Laxman Pol. Виещ се път, преминаващ през крепостта, е съединявал всички седем порти като всяка порта има своята тъжна история.

Освен масивните порти, във форта има и много дворци. Едни от най-емблематичните са Rana Kumbha Palace и Padmini Palace, който са отличен пример за изключителната раджпутска архитектура.

Крепоста притежава и няколко храма – Sammidheshwara Temple, Jain Temple, Kalika Mata temple, Neelkanth Mahadev Temple, Meerabai Temple и Kumbha Shyam Temple. Това са древни храмове, които имат забележителни дърворезби. 

Преди всичко в тази величествена постройка най-атрактивни са кулите, които изобразяват славната история на раджпутските управници. Vijay Stambh и Kirti Stambh са най-известните сред тях. Kirti Stambh, която буквално означава „Кулата на славата“ е построен през 12 век и е посветена на първия джайнистки духовен учител Адинат. Висока е 22 метра и цялата и фасада е декорирана със скулптурирани изображения от джайнисткия пантеон. Архитектурата и е в раджпутския стил Соланики и представлява невероятна плетеница от ниши и балкони, покрити с разнообразни гравюри на божества и монаси.

Vijay Stambh, която в превод означава „Кулата на победата“ е най-впечатляващата структура във форта. Тя е построена от краля на Мевар – Рана Кумбха през 15 век в чест на победата му над войските на Махмуд Килджи. Тази 37 метрова кула е изградена от два вида камък – червен пясъчник и бял мрамор и е богато украсена със скулптурирани изображения на богове и богини и орнаменти с растителни мотиви. Тази невероятна сграда се издига върху пиедестал, който е заобиколен от изящен мраморен парапет. Всеки един от осемте етажа е с прозорчета и балкони. 157 стъпала отвеждат до тераса, от която се разкрива гледка към форт Читор и града около него. Според хрониките, за построяването на кулата са били нужни цели 10 години.

Hobyto.com