Липсващите 33%

2
Добави коментар
tedolina
tedolina

Преди няколко седмици присъствах виртуално на лекция на една от най-вдъхновяващите жени и автор на No Ceiling, No Walls (творчески превод на български – Без пречки за израстване на жените на работното място), Susan Colantuono. За 1 час, дамата успя да провокира жените, на които презентираше да помислят какво ги спира да управляват компаниите, в които работят. Започна представянето си като ни помоли да помислим по следните теми:

Като чуете лидер, кое е първото име, което ви идва на ум? Може да е мъж или жена, част от корпоративния свят или не, може да е наш съвременник или да го познаваме само по делата му.
Какво е качеството/умението, което асоциирате с лидерството?
Кой е най-добрият професионален съвет, който сте получавали ?

 

За да ви е още по-интересно, можете и вие да отговорите на въпросите, преди да продължите да четете статията и когато ви разкрия някои интересни факти да съпоставите отговорите си и да си направите съответните изводи. Готови ли сте? Да продължаваме.

 

Според Сюзан, трите основни групи от качества, които притежава всеки лидер са следните:

Резултати: Да може да постига и поддържа изключителни резултати
Хората: Да изважда най-доброто у хората, с които работи
Себе си: Да използва и развива най-доброто у себе си

След като интервюирала голяма група от хора, които управляват големи и разпознаваеми компании и е обобщила резултатите, ето до какви изводи е стигнала:

Мъжете са по-добри от жените в следните категории:

Постигане на резултати
Изготвяне на стратегия
Разбиране на финансови отчети и боравене с цифри
Създаване на визия
Перспектива – разбиране на голямата картина

 

А жените са по-добре умеят да:

Извадят най-доброто у хората, с които работят
Комуникират
Слушат
Работят с различни хора – раса, пол, образование, умения, характер
Развиват хората, с които работят
Се застъпват за хората, които управляват
Са съпричастни
Вдъхновяват

 

Ако можем да обобщим, мъжете превъзхождат жените, когато става въпрос за постигане на резултати – първата голяма група от лидерски качества, а жените са по-добри от мъжете във вторите две групи. Когато Сюзан е питала мениджърите какво търсят в бъдещите управители на компаниите си, те основно посочвали качества от вторите две групи:  умението да ангажираш хората и самия себе си. Защо, в такъв случай, по-голямата част от висшия мениджмънт е съставен от мъже? Попитала и хората, които е интервюирала – къде остават способностите за постигане на бизнес резултати, те не са ли важни? Отговорът, който получила, разплел цялата загадка – те са даденост.

Тоест, ако не притежаваш бизнес нюха, способността да разчиташ финансови данни и да гониш резултати, изобщо не попадаш на радара за израстване в кариерата. Всички други качества, въпреки че се цитират като най-важни за бъдещите лидери, идват след това. Липсващите 33% при жените попадат в групата с резултатите, в която мъжете ни превъзхождат, но която е задължителна, за хората на отговорни позиции, управляващи процеси, хора и компании.

Сега се върнете на въпросите, върху които ви помолих да си помислите в началото и направете разбор на лидера, който сте посочили, на качествата и на най-добрия кариерен съвет, който сте получили. В коя от трите големи групи попадат? Ако сте мъж – в първата, ако сте жена – във вторите две? Според Сюзан на всички изследвания и семинари, които провежда обикновено слушателите й следват тази схема. Изключение правят жените на високи постове, чиито отговори са от първата група, тоест те са разгадали и научили да използват липсващите 33%.

Аз също съм в схемата. Моят лидер беше Маргарет Тачър, качеството – способността да вдъхновяващ, а най-добрия кариерен съвет – не се оправдавай. Типично женско, нали?

Изводите и уроците за жените, които искаме да управляваме в кариерата, са:

1. Научете същността на вашия бизнес

2.Взимайте решения и действайте все едно сте собственици

3. Научете как финансите разказват историята

Вашите резултати какви са? Кой е лидерът? А качеството и съветът? Ще се радвам да споделите мнението си за това изследване, както и личния си професионален опит и дали разделението на групите от качества ви се струва вярно и логично. Ако имате нужда от личен или професионален коуч, с който да отработите остарели модели и схващания и да преодолеете кариерни спънки, ще се радвам да работим заедно.