Висящите градини на Вавилон са на най-опасното място в света

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Учен от Оксфордския университет смята, че е открил къде са били Висящите градини на Вавилон – на едно от най-опасните места на света, съобщава в. „Дейли телеграф“.

Макар и да са сред седемте чудеса на древността, Висящите градини от векове са загадка за археолозите, а мнозина ги смятат и за несъществуващи.

Д-р Стефани Дали ги търси не край гр. Хила в централен Ирак, където е бил древният град Вавилон, а на стотици километри на север, край Ниневия.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

По данни от древни текстове Стефани Дали стига до извода, че градините не са направени от вавилонците, а от техните врагове и съседи асирийците по време на властването на Сеначериб преди около 2700 години.

Столица на неговото царство е Ниневия край днешен Мосул в Ирак, където продължават религиозните и етнически конфликти. Макар и д-р Дали да е била там през есента, екипът ѝ преценява, че е прекалено опасно да посетят точното място.

Изследванията на Стефани Дали, продължили повече от 20 години, показват, че градините са построени на серия от тераси амфитеатрално, като в основата е имало езеро.

До града и земята около него е доставяна вода по 90-километров канал. За зеленината са били необходими около 300 тона вода всеки ден. Тя е вдигана от езерото към терасите с устройство, подобно на Арихмедов винт, но съществувало четири века преди него.

Висящите градини на Вавилон са описани стотици години след съществуването им. Според един от текстовете ги създава цар Навуходоносор във Вавилон 600 години пр. Хр., за да зарадва съпругата си, която тъгувала по зеленината в родния ѝ край.

В тестовете от онова време обаче те не се споменават. Разкопките в района също не дават резултат.

Д-р Дали се насочва на север по текст с клиновидно писмо в Британския музей, който описва живота на Сеначериб, живял 100 години преди Навуходоносор. Теорията ѝ се подкрепя и от барелеф в Британския музей, на който са показани дворцовият комплекс и градини с дървета по тераси и растения, висящи по арки.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти