Забележителности в Саламанка, Испания – тема за Испания – Idi.bg

12
Добави коментар
tao
tao

Саламанка е един от онези не много големи градове, които все пак успяват да впечатлят всеки свой посетител. Сградите в центъра на града, включително и по-новите, са построени от камък от Виламайор. Той е с високо съдържание на желязо, което позволява да се създават фини архитектурни елементи, а характерният златист цвят придава индивидуалност на града. Ето и някои от забележителностите на Саламанка:

Катедралата

Катедралата на Саламанка е отличен пример за сграда в типичния испански стил платереско, характерен за прехода от Готика към Ренесанс. Испанците наричат катедралата „La Nueva“ („Новата“), защото редом до нея е запазена и старата катедрала.

Във великолепния интериор специално място заемат Златният параклис с невероятните скулптури, както и Patio Chico – малкият двор между старата и новата катедрала. Тясната уличка „Calle Calderon“ пък ще ви отведе до университета.

Университетът

Университетът на Саламанка е едно от най-старите висши учебни заведения в света. Основан е от крал Алфонсо IX малко, след като били създадени университетите в Болоня и Париж. Сегашната сграда обаче е построена през управлението на католическите крале и се смята за шедьовър на стила платереско. Фасадата е украсена с многобройни фигури, най-известната от които е на жабата върху черепа, но човек малко трудно успява да я разграничи.

Безспорно основната атракция вътре в университета е библиотеката, където се съхраняват 160 000 книги. Интерес представлява и стълбището – то е украсено с релефи, изобразяващи бикоборски сцени и навиците на някогашните студенти с кръвта на биковете да изписват по фасадата имената си.

В центъра на площада пред университета има статуя на Фрай Луис де Леон, известен поет и преподавател, преследван от Испанската инквизиция. Когато се върнал на работа в университета след прекараните в затвора години, първите му думи били: „Както казахме вчера…“.

Статуи

Статуите напомнят за важните исторически личности и легендарни персонажи,  предопределили дългата история и изтънчена култура на Саламанка. Те включват героите от средновековната „Трагикомедия за Калисто и Мелибей“, известна още под името „Селестина“, които, според легендата, се срещали тайно. Можете да видите статуя на Света Тереза Авилска на площада, наречен на нейно име, както и статуи на прочутия съдия Франсиско де Витория и на Христофор Колумб, чиито идеи не били приети с въодушевление от местните хора. В Саламанка са увековечени и известни автори, живели тук, като Антонио де Небриха и Мигел де Унамуно.

Още паметници на културата

Ако сте на екскурзия в Саламанка, не бива да пропускате Римския мост над река Тормес, който е един от най-запазените в цяла Испания, както и Каса Лис – прекрасен пример на модернистичната архитектура от началото на XX в., а също и най-посещаваният музей в региона. Задължително се разходете по „Gran Via“, където всички сгради и колонади са направени от златистия на цвят камък, за който вече споменахме.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1078 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност