Полезни съвети от Джейми Оливър

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Джейми Оливър е противник на готовата храна, защото според него времето, което е необходимо за доставка на ястието, е достатъчно за направата на здравословно меню в домашни условия. Според известния кулинар бързината в кухнята може да се постигне с добра организация и подходящ набор от съдове и инструменти.

Преди да започнете да готвите, уверете се, че разполагате с всичко необходимо в кухнята. Джейми Оливър предлага списък със задължително оборудване на всяка кухня, независимо дали тя е на професионален готвач или на начинаещ. За целта ви трябват големи дървени дъски (може да ги използвате не само за рязане, но и за сервиране), три различни по големина тигана с незалепващо покритие, три различни по големина тенджери, грил тиган, метален гевгир, ренде, мерителна кана, хаванче, белачка за картофи, преса за чесън, дървени лъжици, мерителна кана. Не оставяйте кухнята без алуминиево фолио и хартия за печене.

Най-големият помощник в кухнята на Джейми Оливър е кухненският робот. Причината е, че всичко, което домакинята е свикнала да реже на ръка, се накълцва за секунди в уреда. Известният готвач съветва да замените кухненския робор с блендер, ако нямате възможност за по-скъпия уред.

Ако сте начинаещ готвач, по-добре започнете с някоя по-обикновена рецепта. За Джейми Оливър най-вкусни са простичките ястия, които се приготвят бързо и лесено, без особено суетене в кухнята. Независимо дали сте по-опитен кулинар или сега навлизате в готварството, винаги отделяйте по минутка в началото, за да прочетете внимателно рецептата, да я осмислите и да прецените как да действате.

В случай, че ви се наложи да приготвите бързо нещо оригинално и вкусно за хапване, заложете на рецепти за паста, месо на грил тиган, различни варива, свежа гарнитура и десерт като чийзкейк без печене или крамбъл.

Бързи съвети от Джейми Оливър

На колкото по-малки парчета нарежете пилешкото месо, толкова по-бързо ще стане готово. Същото важи и за картофите, когато сте решили да ги варите.

Направете си собствен дресинг за салата. Смесвате 3 част растителна мазнина и 1 част киселина. Експериментирайте като използвате различни видове олио (бадемово, зехтин, слънчогледово) и замените оцета с лимонов сок. Дръжте дресинга в стъклена бутилка.

Изненадайте гостите с топъл, ароматен хляб. За целта използвайте една франзела или чабата. Капнете отгоре й малко зехтин, поръсете с подправки (по-добре сипвайте подправките от високо, за да може после да оваляте хляба в тях). Дръжте във фурната на 180 градуса за няколко минути, докато хване лека коричка.

Ако искате да направите бърза и вкусна гарнитура, може да се спрете на свежа салата или на зеленчуково пюре. За салатата е достатъчно да накъсате листните зеленчуци и да нарежете на средно големи парчета останалите съставки. Използвайте приготвения от вас дресинг. За пюрето сложете зеленчука в предварително загрята в електрическата кана вода, за да заври по-бързо. След като омекнат, намачкайте добре съставките, добавете малко масло, зехтин или прясно мляко. Овкусете с ароматни подправки.

28.11.2013/ Христина Спасова