Как да запазим градинските мебели от дърво красиви и здрави за по-дълго време?

1
Добави коментар
impresia.net
impresia.net

Мнозина от вас имат вила, двор или тераса, където обичат да прекарват времето си през топлите месеци на годината. Сутрешните кафета, както и нощните сбирки на открито са особено приятни, когато сме разположили на красиви и удобни екстериорни мебели. Дървените мебели внасят особен уют в градината, но много хора се притесняват да се сдобият с такива поради опасения, че дървото се поддава лесно на атмосферното влияние. Има ли начин да удължим живота им? Да, има..

Ще обърнем по-специално внимание на дървените мебели, чието лаково покритие може да се разруши, а самите мебели да се обелят или се напукат през студените месеци. Важно е да отбележим, че правилно обработените мебели за открито са изработени от изсушена, дървесина, която е импрегнирана и обработена със специални лакове (байцове), подходящи за външните условия. Това им помага да бъдат водо и влагоустойчиви. Въпреки това не трябва да се заблуждавате, че можете да ги оставите навън през зимата, затрупани със сняг. Да, те могат да издържат на дъждовете и влагата през пролетта, лятото и есента, но настъпи ли зимният сезон, е хубаво да ги приберете или поне да ги покриете. За тази цел се предлагат и специални калъфи, изработени от непромокаеми материи.

Можете да полагате грижи за мебелите и сами да предприемете превантивни мерки, за да ги запазите красиви и свежи за по-дълго време. Посъветвайте се с фирмата – производител (вносител) на вашите продукти, с какви лакове (байцове) можете да ги освежите. Някои производители предлагат тези продукти, така че дори можете да си ги набавите от тях. Лакирането става с четка, а байцването можете да направите лесно дори с една обикновена кърпа. В повечето случай тези неща можете да свършите и сами в домашни условия. Това се отнася както са масите, пейките и столовете, така и за по-масивните конструкции като беседки, шатри, перголи.

Освежаването на вашите мебели и конструкции веднъж на 2-3 години може да Ви помогне да ги запазите за доста по-дълъг период от време.