Лекарствата могат ли да увредят черния дроб

0
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Здравейте. Всяка есен получавам дискомфорт в областта на черния дроб. Прилошава ми, обонянието ми се обостря. Не употребявам алкохол, не преяждам, на какво може да се дължи? Как да си помогна? Вече пия повече от пет вида лекарства.
Николина Петрова – Пловдив

През есента по разбираеми причини всички започваме да пием повече хапчета – нападат ни грипът, простудите, хроничните болести се обострят. Просто това е периодът, когато много от вирусните заболявания се обострят и човек ще-не ще, трябва да се лекува. Но ако дозата лекарство е по-висока и на всичкото отгоре човекът приема няколко препарата наведнъж, това вече черният дроб не може да го понесе. Най-много внимавайте с антибиотиците, ваксинациите, транквилантите, хормоналните препарати, нестероидните противовъзпалителни препарати, спазмолитиците, анестетиците – те натоварват повече.

Всички знаем, че този орган “си мълчи”, той не боли, а ние го разрушаваме, без да се замислим. Той не е в състояние да неутрализира всички натрупани токсини, а има още какво да изхвърля – например излишния холестерол.

Внимание!
Най-силен удар черният дроб получава от шепата лекарства. Ако са ви предписали и вие послушно пиете повече от 6 вида лекарства, вероятността да разрушите черния си дроб достига 80%. Често това се случва при едновременен прием на някои препарати за понижаване на кръвното налягане, сънотворни, нестероидни противовъзпалителни препарати и антибиотици.