10-те най-добри стадиона в света

40
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Спорт и танци

Алианц Арена (Allianz Arena)

Алианц Арена се намира в Мюнхен, Германия и е стадион на немския клуб Байерн Мюнхен. През 2001 г., когато Германия е избрана да бъде домакин на Световното първенство по футбол 2006, се извършва изграждането на този стадион, с капацитет от 69 900 места и на цена от 340 милиона евро. Дизайнът е на архитектите Жак Херцог и Пиер де Мойрон, които са конструирали стадиона, така че външната страна да е покрита с повече от 3000 панела, изработени от политетрафлуоретилен материал.
 

Ноу Камп (Camp Nou)

Ноу Камп се намира в Барселона, Испания и е стадион на футболен клуб Барселона. Открит е на 24 септември 1957 г. и оттогава е ремонтиран няколко пъти (по-сериозно през 1982 г, когато Испания е домакин на Световното първенство по футбол). В момента стадионът е с капацитет от 99 354 места, което го прави един от най-големите стадиони в света. През 1998 г. УЕФА обявява Ноу Камп за стадион от категория „Елит“.
 

Сокър Сити (Soccer City)

Неговото официално име е FNB Stadium и се намира в Йоханесбург, Южна Африка. Открит е през 1989 г., три години след неговото изграждане. Първоначално има капацитет от 78 000 места, обаче за Световното първенство през 2010 г. голяма част от него е разрушена и построена отново. В момента броят зрители, които побира Сокър Сити, е 95 000 души.
 

Новият Уембли (Wembley)

Новият стадион Уембли се намира в Лондон, Англия. Построен е на мястото на разрушения през 2002 година стар стадион Уембли. Новият стадион е с капацитет от 90 000 места и е вторият по големина в Европа след Ноу Камп. Днес Уембли е домакин на футболни събития от висок калибър като Шампионската лига.
 

Маракана (Maracana)

Стадионът, по-известен като „Маракана“, заради името на квартала, в който е построен, се намира в Рио де Жанейро, Бразилия. Реално името на стадиона е „Журналистът Марио Фильо“, кръстен така в чест на спортния журналист Марио Фильо, благодарение на когото е построен стадионът. Открит е през 1950 г. за Световното първенство, което се провежда същата година в страната. Това е най-големият стадион в Бразилия и капацитетът му е 82 000 места. Маракана отново ще отвори врати за Световното първенство по футбол през 2014 г.
 

Национален стадион в Пекин

Националният стадион в Пекин се намира в Пекин, Китай. Открит е през 2008 г. за Олимпийските игри в Пекин през същата година. Капацитетът му е 91 000 места. Заради впечатляващия външен дизайн, стадионът е наричан още „Птичето гнездо“, а архитектите са същите, които строят Алианц Арена – Жак Херцог и Пиер де Мойрон. Стадионът излиза на стойност от 500 милиона долара.
 

Ацтека (Azteca)

Стадион Ацтека се намира в Мексико Сити, Мексико. Това е най-големият стадион в страната и третият по големина в света, с капацитет от 105 000 места. Ацтека е проект на архитектите Педро Рамирес и Рафаел Михарес. Открит е през 1962 г., осем години преди Световното първенство по футбол в Мексико 1970 г.
 

Сантяго Бернабеу (Santiago Bernabeu)

Сантяго Бернабеу се намира в Мадрид, Испания и е стадион на испанския клуб Реал Мадрид. Той е открит през 1947 г. и е дело на архитектите Мануел Муньос и Луис Алемани. Първоначално е наречен „Чамартин“ заради района, в който се намира. Новото си име, Сантяго Бернабеу, получава през 50-те години, след като са извършени подобрения и ремонтни дейности.
 

Олд Трафорд (Old Trafford)

Олд Трафорд, наричан още „Театър на мечтите“, се намира в Манчестър, Англия. Стадион е на английския клуб Манчестър Юнайтед. Открит е през 1910 г. с мач между местния отбор и Ливърпул пред 80 000 зрители. Стадионът е силно засегнат през Втората световна война и минава през няколко преустройства. В момента капацитетът му е малко повече от 76 000 места.
 

Сан Сиро (San Siro)

Стадион Джузепе Меаца, известен също като Сан Сиро, се намира в Милано, Италия. На него тренират футболните клубове на Интер и Милан. Изграждането му започва през 20-те години със заповед на италианския президент Пиеро Пирели. На него се играят мачове на Световните първенства през 1934 г. и 1990 г. Побира повече от 80 000 зрители.

Един от най-явните начини да изразим емоции си, било то на любов, гняв, радост, тъга или&nbspповече