Как да ви уволнят: наръчник за начинаещи

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Ако сутрин изпълзявате от леглото с огромно нежелание, отлагате до безкрай тръгването за офиса и прекарвате деня си със загнездената в съзнанието ви мисъл „Какво по дяволите правя тук?“ тогава не му мислете повече. Можете да уредите да ви уволнят! Това, макар и доста екстремно, ще ви принуди да преосмислите живота си, да потърсите смисъл в друго занимание и да се ориентирате към нещо, което би ви направило истински щастливи. А ако сте напълно начинаещ в опитите да накарате шефа да ви уволни – спокойно – просто следвайте тези съвети!

 

Бъдете силно асоциални

Не става дума само да пропускате колективния обяд всеки ден. Усамотявайте се при всеки удобен случай. Ако шефът ви завари в някое от общите помещения и понечи да завърже разговор с вас, станете и демонстративно излезте. След здрависване с клиент или колега, моментално изтичайте да си измиете ръцете или поне ги избършете щателно с мокри кърпички. Когато колега се приближи до бюрото ви, дръпнете стола си назад и му изяснете със строг тон, че личното ви пространство се разпростира на 2 метра във всички посоки около вас и ако го някой го наруши, имате право да го цапардосате. Стойте постоянно с изолиращи слушалки на ушите, а ако шефът ви дойде да говорите по работа, изпуснете дълбока въздишка, завъртете очи и чак тогава ги свалете, гледайки го снизходително.

 

Ако някой ви помоли за дребна услуга, като да донесете едно екстра кафе и за него, ако правите за себе си, възмутено откажете и изнесете кратка лекция за вредата от застояването на столовете на работа дълго време. Вметнете едно „особено за затлъстели хора” и погледнете обвинително в посока шефа си.
 

Обиждайте клиентите

Ако говорите често с клиенти по телефона, добра идея е да дъвчете нещо, докато го правите. Освен това не се притеснявайте да кихате, кашляте или да се прозявате звучно – особено последното – по време на разговора. Карайте ги да повтарят и да изговарят буква по буква това, което им трябва, за да си запишете. Не се притеснявайте да ги сложите на изчакване, за да проведете личен разговор с майка си. След като им отнемете поне половин час да заявят желанието си, информирайте ги, че всъщност вие сте грешния човек, към който трябва да се обърнат и им дайте телефона на ваш колега – по възможност директно на шефа. Когато пък се срещате с клиенти очи в очи, винаги помага да ядете сандвич с много кетчуп, да мляскате, да споделяте лични проблеми по време на много сериозно обсъждане и да се разплачете, когато ви помолят да приемате срещата по-сериозно.

 

Продължава на следващата страница!