Сан Марино – за кулите, шопинга и стрелбата с лък

53
Добави коментар
buba_svoge
buba_svoge

Сан Марино е най-старата република и е една от най-малките държави в света. Основана е през 301г. отMarinus. Той напуснал родния си остров  Раб, за да работи като зидар в Римини. По онова време, тогавашният римски император Диоклециан, започнал кампания срещу християните. Така група хора, включително и зидарят избягали, за да се спасят. Те се скрили в близката планина Титано и малко по малко се устроили там. Marinus построил малка църква и постепенно селището се превърнало в град, а градът в държава.

 

 
Страната на богатите

Сан Марино е една от най-богатите страни в света, а безработицата е сведена до минимум. Преди да заминем, докато търсех подробности  за пътуването, попаднах на интересна информация. Ако си гражданин на Сан Марино, но не можеш да си намериш работа там и ти се налага да работиш в Италия, имаш право наобезщетение от държавата. Освен това, цялата територия на държавата е безмитна зона. Около столицата Сан Марино има големи молове и аутлети и се организират специални шопинг турове. В самия град също е пълно с магазини за дрехи, чанти, парфюми и прочие, та дори и оръжия. Срещнахме доста модни маниаци, които се разхождаха по улиците с пълни торби. За съжаление, неприятно впечатление ми направиха продавачките в някои магазини, които много настойчиво ни приканваха да влезем… на руски.

Из тесните улички на града има и множество магазини за сувенири, но най-най-любим ми стана La Casa del Natale – магазин на коледна тематика. И така в жестоката жега на месец Юли, за момент си припомних мириса на канела и топлата атмосфера на Бъдни вечер.

Като оставим настрани модата, градът е много живописен. Чувстваш се все едно си в средновековието – тесни и стръмни улички, кули, порти и високи крепостни стени.

И когато си мислехме, че не може да бъде по-приказно, около нас мина група хора облечени в странни дрехи. Всички носеха лъкове и докато се чудехме какво става се оказа, че сме точно на мястото на събитието – турнир по стрелба с лък.

В такъв средновековен град, несъмнено най-голям интерес предизвикват кулите и замъците. В столицата Сан Марино има три кули, които са толкова важни, че дори са част от герба на държавата – La Guaita (11 век), La Cesta (13 век) и Il Montale (14 век).  Тъй като градът е разположен на планински склон, на много места има тераси с гледка и то каква гледка. “O, Dio mio” – възкликна едно 4-5-годишно момиченце, когато майка му го гушна, за да погледне над каменната стена. При ясно време на изток може да се види Адриатическо море, а на запад – Апенините.

Централният площад на Сан Марино се нарича Piazza della Liberta. Там е разположена най-важната сграда –парламентът на Република Сан Марино. Държавата се управлява от двама капитан-регенти, избирани на всеки шест месеца.

Фуникуляр

Ако тълпите от туристи ви дойдат в повече, може да разпуснете в съседното селище– Borgo Maggiore. Той се намира в подножието на планината Титано. До него се стига по много интересен начин – като се качите на фуникуляр. Цената към 2013г. е 2.80 евро в посока или 4.50 евро в двете посоки.  Актуална информация можете да намерите тук.

Как се стига до Сан Марино?

До Сан Марино може да се стигне с автобус от жп гарата в Римини. Разписанието на автобусите може да се намери тук.