Баклава с халва и орехи

15
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Халвата е лакомство, което хората, наумили си да отслабнат, не си позволяват често, но специалистите по хранене твърдят, че тя подмладява и съживява организма, укрепва нервната система и подобрява кръвообращението. Халвата e сладкарско изделие, което произлиза от Индия и Централна Азия. Основната маса на халвата се състои от сусам, захар, пчелен мед и растително масло. Смесват се фъстъци, орехи, какао, бадеми или шамфъстъци. В Турция най-разпространена е tahin-helva, в България – тахан халва. В различни страни халва се прави и от брашно, грис или слънчогледови ядки. Халвата е богата на протеини, натрий, калий, калций, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини.

Рецептата е от конкурса „Вкусна коледна магия“

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница 200 г халва 1 и 1/2 ч.ч. захар 1 ч.ч. фанта портокал 1 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 2 ч.ч. ситно нарязани орехови ядки 1 ч.л. канела 125 г краве масло за сиропа: 2 ч.ч. вода 1 ч.ч. захар 2 пакетчета ванилия 1 ч.л. настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне: Пригответе плънката, като първо нарежете халвата на ситно. Разбийте в купа фантата и захарта. Прибавете към тях на две части брашното, предварително пресято с бакпулвера. Разбъркайте добре и сложете ореховите ядки, канелата и парченцата халва. Намажете с маслото дъното и стените на правоъгълна тава. Разрежете корите на две и покрийте дъното на тавата с половината от тях, като всяка намазвате с разтопеното масло. Изсипете плънката, заравнете добре и покрийте с останалите кори, като също намазвате с масло всяка една от тях. Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати. Сложете я да се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Извадете я и я оставете да изстине напълно. За сиропа сварете захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилията. Залейте баклавата с топлия сироп и я оставете да го поеме напълно.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It