Започва сезонът на коледните базари в Европа

57
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Есента отмина и студеното време и мразовитият вятър ни подсказват, че сезонът на зимата настъпи. Коледа и Нова Година са на прага – факт, който стопля душите ни заради семейната задушевност на празници и множеството вкусни гозби и изненади съпътстващи тези дни. Това е сезонът и на официалното откриване на традиционните за края на годината коледни базари в Европа, които са известни със своята дълга история и винаги са носили духа на наближаващите празници.

Традицията по организиране на популярните базари е започнала в началото на далечния XIVвек в Германия и се свързва с коледните празненствата по повод раждането на Божия син. В миналото коледните базари са се провеждали на централния площад в града или селото, който по традиция е бил сцена за организирането на различи събития. Хората се снабдявали с необходимите стоки за празниците и предстоящите зимни месеци, срещали се с приятели, забавлявали се. Никой обаче не е предполагал, че един ден те ще се превърнат в световна туристическа атракция и ще привличат милиони туристи от цял свят. Въпреки промените през вековете, магията на коледния базар не се е променила и днес те са от онези събития в годината, които всеки чака с нетърпение и посреща с радост.

Независимо, че коледните базари първоначално са възникнали в Германия, традицията постепенно се разпространява и в други европейски страни. Днес почти всеки голям град може да се похвали с организирането на подобно коледно събитие, което обикновено се открива в края на ноември за радост не само на местните жители, но и на множеството туристи.

Коледните базари привличат хората като магнит. Малките дървени сергии предлагат изобилие от местни сувенири, кулинарни сладки и солени изкушения, горещ шоколад и неизменното греяно вино. Празничната атмосфера се допълва от светлини, музика, коледни песни и безброй усмихнати лица. Базарите се гордеят с различните уникални празнични елементи, които стават част от тях през годините. Например базарът в Нюрнберг е известен с т.нар. Christkind-момиче, избрано от жури, което представлява града по време на коледните празненства; на базара в Будапеща е позволено да се предлагат само предмети,ръчно изработени от местни занаятчии, а базарът в град Ваймар, който е под егидата на ЮНЕСКО, е известен със своите традиционни наденички на скара – Тюрингиан(Thuringian) .

Следва списък на петте най-популярни места, в които се провеждат коледни базари в Европа. Ако сте любители на коледната магия и нямате нищо против студеното време, базарите са идеалното място да се сгреете с ароматно греяно вино и да се заредите с приятни емоции и празнично настроение.

Будапеща

Коледният базар в унгарската столица се провежда ежегодно на централния площад  Vörösmarty, където ще се намерят не само оригинали ръчно изработени подаръци, но може да се опита прясно приготвен колбас и наденички, предлагани с горчица и гряно вино. Много семейства и приятели избират коледния базар за среща, на фона на множество музикални програми, включващи концерти, театрални и куклени постановки.

Голям е интересът към светлинното шоу прожектирано на фасадата на сградата Gerbeaud Coffee House, което впечатлява всяка година зрителите с оригиналност и визуални ефекти.

Нюрнберг

Това е най-известният и най-голям Коледен базар, не само в Германия, но и в цяла Европа, който ежегодно привлича над 2 млн. посетители от всички краища на света за своята 4-седмична продължителност. Организира се на площадХауптмаркт, като атмосферата му е изцяло автентична, пълна с традиционни ястия, музика и танци. Украсата и светлините са  удивителни, което превръщат площада в приказно място.

Прага

Коледната елха се издига в центъра на площада в Стария град, празнично украсена и блестяща от множеството лампички. Богатите серии предлагат печени сладкиши „Trdelník” , сладки, подаръци и разбира се неизменното греяно вино или чешка бира.

Берлин

Берлин е едни от градовете, който може да се похвали не с едни, а с 60 коледни базара. Независимо дали се търси оживен, зрелищен и шумен или по-малък, задушевен и уютен, в Берлин имате избор. Gendarmenmarkt Christmas Marketе разположен на един от най-красивите площади, където могат да се видят изпълнения на танцьори, певци, акробати и жонгльори. Друго любимо място на берлинчани е коледния базар на площад Постдамер (Postdamer Platz).

Виена

Коледните базари в австрийската столица започват още в средата на ноември и сякаш с тяхното начало градът оживява.  За най-големи се считат пазарите организирани предкметствотои при двореца Шьонбрун.Тук множеството сергии предлагат ръчно изработени играчки и различни предмети от дърво и стъкло. За ценителите на бижутата, посетителите ще намерят оригинални и изящно изработени обеци, колиета и гривни. Културната част също не е за пренебрегване. Има множество класически концерти, а по-малките могат да се забавляват на ледените пързалки.

За съжаление у нас коледните базари са все още новост, но в по-големите градове сме свидетели на такива плахи инициативи. Може да се надяваме, че и българските градове ще създадат такава традиция, на която ще се радват не само местните, но и ще успеят да привличат все повече туристи.

Agoda.bg