Йога против високо кръвно налягане – Edna.bg

16
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимка:
Thinkstock

Една от основните причини за високо кръвно налягане е стресът. 

Затова йога е много полезна. Тя помага да регулирате нивото на възбуда и напрежение.

Но ако причината не е само стрес и са ви предписани лекарства, се консултирайте със своя лекар – дали можете да използвате йога като допълнително средство.

Ако имате високо кръвно налягане, не трябва да загрявате прекалено много, да правите слънчевия комплекс и бързо коремно дишане. Трябва също да избягвате асани по гръб и корем и най-вече всички обърнати асани, като свещ, рало, стойка на глава и др., въпреки че в някои практики тези асани не се изключват, но само ако се изпълняват много правилно.

Какво от йога остава тогава? Чрез разтягане, медитация, дишане (пранаяма), овладяване на емоциите и релаксация бихте могли да повлияете положително на състоянието си.

Има много упражнения за разтягане. Те са полезни, защото освобождаването на мускулното напрежение ви прави по-способни да се отпуснете. Важното е да синхронизирате дишане с движение. Добре е  издишването да е по-продължително от вдишването и да става само през носа.

Ето някои разтягащи пози:

Котешки извивки: Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Извийте кръста надолу.

Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Направете поне десетина повторения.

Повдигане на краката: От легнало положение с вдишване бавно повдигнете десния крак, без да го свивате в коляното, докъдето можете и не изпитвате болка в подколянното сухожилие. Издишвайки, го спуснете надолу.

Повдигнете всеки крак по пет пъти.

Ако сте по-гъвкави, може да хващате крака с ръце и да го придърпвате към вас за по-добро разтягане.

Направете същото повдигане и с двата крака заедно изправени.

От асаните съм се спряла на “странична извивка”, но добре повлияват също “главоколянна поза” и “кобра”. Те са полезни и при лека степен на затлъстяване и диабет.

Седнете на пода с изпънати напред крака. Вдишайте и издишайте така няколко пъти.

Сгънете левия крак и седнете близо до стъпалото му. След това прехвърлете десния наляво от левия, като стъпалото му опира в пода. Извийте се към коляното.

С лявата ръка обгърнете лявото ви коляно, а на дясната се подпрете и погледнете през дясно рамо. Задръжте първоначално около 20 секунди, като дишате нормално.

Повторете на другата страна.

Поза „странична извивка“

Пранаяма (дишане): без притеснение може да правите пълно йогийско дишане и алтернативно дишане. За да не се повтарям, може да прочетете техниката им в комплекса за дишане и релаксация.

Тук ще ви запозная с едно друго полезно упражнение за дишане – ритмичното. Редовното му изпълнение предпазва от евентуални психични разстройства – стрес, нервност, тревожност, раздразнителност и други.

Казват, че най-подходящата поза за балансиране на кръвното налягане, е “полулотос” (“сидхасана”), но пък йогите не я препоръчват за жени. Затова заемете “турски седеж” или “лотос”. Издишайте.

Вдишвайки през двете ноздри, бройте бавно наум 4 секунди или четири удара на сърцето ви. Издишайте веднага отново през двете ноздри, като пак броите до 4.

Изпълнявайте това дишане 4 минути или няколко пъти дневно по 2 минути.

Накрая легнете по гръб за релаксация.

Пълна релаксация

Отпуснете постепенно всяка част от тялото ви като започнете от краката и стигнете до главата. По-подробно описание за релаксацията прочетете отново в специалния анти-стрес комплекс.

Докато релаксирате, мислeте за нещо позитивно, слушайте отпускаща музика и си представяйте нещо хубаво. Релаксация може да правите по всяко време на деня.

Що се отнася до техниката за овладяване на емоциите, най-общо това представлява вашия начин да избягвате всички отрицателни силни емоции като гняв, паника, омраза, възмущение като си поставите за цел да не ги допускате в живота ви.

Прочетете повече за йогийския начин на живот и моралния кодекс на йога и се опитвайте да го прилагате в ежедневието ви.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].