Топ 10 забележителности в Лисабон (Португалия)

32
Добави коментар
marinapilieva
marinapilieva

Лисабон е е разположен на брега на река Тежу, близо до Атлантическия океан и е столица на Португалия от 1255 година. Градът е разрушаван до основи от силни земетресения, на два пъти в историята си – през 1356 г. и 1755 г. Това са превратни моменти, довели до разширяването и трансформирането на Лисабон. Последното модернизиране на града, става възможно след избирането му за Европейска културна столица през 1994г. Това е моят личен топ 10 на най-интересното в и около Лисабон.

1. Паркът на нациите – Построен е през 1998г. Намира се на няколко километра от центъра на града. В красивия, модерен и просторен парк са разположени Португалският, Атлантическият павилион и павилионът на познанието.

Паркът може да бъде видян и от птичи поглед от лифтче, което води до кулата Васко Да Гама. Обширните водни градини са идеално място за разходка и почивка.

Паркът на нациите в Лисабон

2. Океанариумът – Перлата в короната на Парка на нациите.В центъра на сградата се намира аквариум наречен “Глобалният океан”, който впечатлява с огромните си размери. Дълбок е 7 метра. Всеки един от четирите прозореца на аквариума е с площ 42 кв.метра !!! Над 100 различни вида обитават водите му- aкули, риби тон, корали, слънчева риба (sunfish) и др.

Океанариумът

Океанариумът има образователна, но и изследователска и опазваща видовете роля.
Модерни лаборатории се грижат за обитателите на аквариума.
Тук човек може да изкара часове наред любувайки се на чудесата на природата.

Глобалният океан – sunfish

Глобалният океан

3. Градчето Синтра – Намира се на няколко километра извън Лисабон. До него се стига за около час и половина с влак.
Синтра е красив, малък град заобиколен от гори и замъци.

Изглед към Синтра от Замъка на маврите

В центъра на градчето се намира кралският дворец на Синтра.

Дворецът в центъра на Синтра

На хълма над него е дворецът “Да Пена” – построен от Фернандо Сакс Кобург Готта в романтичен стил. Забележителен е със своя стил на декорация. Твърде шарен е по мое скромно мнение.

Дворецът Пена

Най-впечатляващата за мен забележителност тук е “Замъкът на маврите”.
Военен форт, за който се предполага, че датира от 9-ти век (по времето на окупацията на арабите). Служел е като отличен наблюдателен пост към крайбрежието. Крепостта е запазена (включително помещения, не само стени) и реставрирана и в момента е под защитата на ЮНЕСКО.

Замъкът на маврите

До крепостта може да се достигне пеша за около 40 мин. по стръмен терен или с автобус от центъра на Синтра. Слизането пеша през гората е много приятно.

Замъкът на маврите

Работно време на крепостта:
– от 01.05 до 15.09 от 9:30-20:00
– от 16.09 до 30.04 от 10:00-18.00

4. Средновековният квартал Алфама (Alfama) – живописни лъкатушещи улички, малки къщи – сгушени една до друга. Хората разговарят оживено, насядали по тротоарите пред къщите. Преди земетресението през 1755 г. тук са живеели благородниците, но след това кварталът е населен от рибари и занаятчии. Замъкът “Свети Георги” е намира на върха на един от седемте хълма на Лисабон и заедно с Лисабонската катедрала са основните забележителности в Алфама.

Изглед към река Тежу, статуята на Христос и Площада на Търговията от замъка Свети Георги

5. Площадът на търговията, статуята на Хосе I и Триумфалната арка.

Площадът на търговията и Триумфалната арка

Статуята на Хосе I и Триумфалната арка нощем

6. Манастирът “Свети Жером” (Mosteiro dos Jeronimos)- Намира се в
квартала Белем (Belem), където са съсредоточени редица паметници на културата , музеи и дворци. Белем и Аюда (Ajuda) са съседни квартали, като и в двата има какво да разглеждате цял ден (може и два, ако влизате в музеите – морски, на археологията, на каляските, на античното изкуство, планетариумът Гюлбекян и тн.).
“Свети Жером” е построен в началото на 16-ти век по заповед на Мигел I, като за построяването му са използвани средства натрупани от Васко Да Гама по време на пътешествията му в Индия.

Площадът на Империята и Свети Жером

Фасадата на Свети Жером

7. Паметникът на Откривателите – Посветен е на португалските мореплаватели, които са участвали в морските експедиции през 15 и 16-ти век.
Огромният паметник (висок е 52 м.), под формата на кораб с платна, е построен през 1960г. В него се помещават музей и концертна зала.

Паметникът на Откривателите

Паметникът на Откривателите, река Тежу, състезание с яхти

8. Кулата “Белем” (Torre de Belem) – Кулата, разположена на брега на реката, контролира входа към града. Емблемата на Лисабон е построена в готически стил.

Кулата Белем – емблемата на Лисабон

9. Желязната кула-асансьор “Sanra Justa” – Висока е 45 м. и е построена през 1902 г. от ученик на Айфел. Асансьорът на кулата и специалните трамваи са удобен начин да се достигне хълма, вместо да се върви пеша по стръмните улички.

Желязната кула-асансьор Santa Justa

Трамваите, специално пригодени за стръмното изкачване

10. Зоологическата градина – Разположена е на малка площ, но изключително богата на видове и атракции. Три пъти на ден се провежда шоу с делфини и морски лъвове. Зоопаркът разполага с терариум, делфинариум, кабинково лифтче за обиколка от птичи поглед, занимания с деца и др.

Шоу с делфини

Морски лъвове раздават целувки на зрителите на шоуто

Горила

Жираф

Работно време:
– лятото от 10:00-20:00
– зимата от 10:00-18.00
Цена: 15 €

Автор: Марина Илиева