Изкачване на връх Гросглокнер

20
Добави коментар
dkoleshev
dkoleshev

Изкачване на връх Гросглокнер
Гросглокнер, със своите 3798 метра, е най-високият връх в Австрия. Намира се на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По североизточните склонове на планината е разположен ледника Pasterze, който със своята дължина от 9 км е най-големият ледник в Източните Алпи. Към това изключително красиво място води панорамния Гросглокнерски високопланински път, който е една от най-големите туристически атракции в Австрия. Глосгокнер е един от най-желаните за изкачване върхове в Алпите наред с Матерхорн и Монблан.

На връх Гросглокнер

Въвеждаща информация:

Изходната точка за изкачването на връх Гросглокнер по този маршрут е градчето Kals-am-Grossglockner, намиращо се от южната му страна. Нормалния маршрут е най-лесният и безопасен път, водещ към върха, тъй като опастността от цепнатини е много малка на ледника Koednitz. Днес към Гросглокнер водят около 30 маршрута, обаче повече от 80% от всички летни изкачвания биват правени по маршрута през хижа Stuedl.

Началото на нашият маршрут е паркинга до Lucknerhaus, която се намира на края на панорамния път Kalser Glockner. От тук се продължава до хижа Stuedl като се преминава през хижа Luckner, от където се открива красива гледка към западните склонове на върха. От хижа Stuedl се пресича ледника Koednitz в източна посока, за да се достигне едно скално ребро, което ще ни отведе до гребена, на който се намира хижа Erzherzog-Johann (3454 м). Продължителността на прехода е между 2,30 и 3 часа.

Връхния гребен на Клейнглокнер, а на заден план последният труден участък преди връх Гросглокнер

Денивелацията от хижа Erzherzog-Johann до върха е 360 метра. Тук най-трудният скален участък е 2 категория по UIAA, а на-стръмният ледено-снежен склон – около 40 градуса. Времето необходимо за изкачване на върха от хижата варира от 2 до 3 часа, в зависимост от подготовката на изкачващите го. От хижа Erzherzog-Johann маршрута минава през „Фирновия гребен“ и стръмния 40-градусов лед на Glocknerleitl, който води до основата на скалите. От тук се продължава по гребена на връх Клейнглокнер, след изкачването му се слиза до Glockner Gap и накрая по отвесни блокове се стига до кръста на връх Гросглокнер. По цялата скална част на маршрута има железни колове за осигуряване.

Цени На човек при минимум 5 участника – 1005 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Цената включва
– Пътуване до Kals-am-Grossglockner и обратно с микробус Опел Виваро;

– 2 алпийски водачи по време на изкачването (при 5 и повече участника);

– 1 нощувка в хижа Erzherzog-Johann;

– 1 нощувка с закуска в хотел Lucknerhaus.

На слизане по връхния гребен на Клейнглокнер

Цената не включва
– Храна;

– 1 допълнителна нощувка в хотела (около 40 €) или в хижата (около 25 €) в случай на лошо време. Програма
1 ден:

Отпътуване в 20.00 часа от Руски паметник.

2 ден: Kals-am-Grossglockner

Пристигане към 14.00 часа в хотел Lucknerhaus в Kals-am-Grossglockner и нощувка.

3 ден: Хижа Erzherzog-Johann (3454 м) – 3/4 часа

Сутринта ще станем към 8.00 часа и ще тръгнем към 10.00 часа за хижа Erzherzog-Johann. Първо ще минем през хижа Luckner и след това през хижа Stuedl, любувайки се на красивата гледка към западните склонове на връх Гросглокнер. От хижа Stuedl ще пресичем ледника Koednitz в източна посока. Тук е добре да сме по хладно, за да не газим в кишата от разтопен сняг. След това ще достигнем едно скално ребро и по лесна виа ферата ще достигнем гребена, на който се намира хижа Erzherzog-Johann.

4 ден: Връх Гросглокнер (3798 м) – 5/6 часа

Стандартно ще станем към 6.00 часа и ще тръгнем към върха в 7.00 часа. Ако в групата има фотографи и любители на красивите изгреви ще се наложи да станем още по-рано, за да хванем първите лъчи на слънцето.

Денивелацията от хижа Erzherzog-Johann до върха е 360 метра и стандартно изкачването трае не повече от 2 часа. Първо ще походим около десетина минути по равното било преди да стигнем едно стръмно снежно-ледено поле известно с името Glocknerleitl с наклон около 40 градуса. След това смесен терен ще достигнем връхния гебен. От тук гледката е невероятна и изключително алпийска. Първо ще изкачим връх Клейнглокнер и след това ще слезем до премката Glockner Gap, от където по отвесни скални пасажи и разлят, полегнал гребен ще достинем 3-метровия кръст на връх Гросглокнер.

Слизане до хижата ще направим по същият маршрут. В хижата ще закусим и след добра почивка ще тръгнем надолу към къмпинга в Kals-am-Grossglockner, където ще преспим.

5 ден:

Резервен ден при влошаване на времето.

6 ден:

Пътуване до България.

Поглед от терасата на хижа Erzherzog-Johann

Най-добри месеци за провеждане
Юли, Август и Септември Необходим опит
– Необходима е добра физическа изържливост;

– Елементарни катерачни умения;

– Добри умения за ходене с котки по фирнов и леден склон;

– Препоръчително е да няма страх от високо. Лична екипировка
– Котки;

– Пикел или ледена ръка;

– Алпийски обувки;

– Пухено яке (не е задължително, ако е в активния сезон);

– Шапка (да може да се носи под каската);

– Вълнени ръкавици с пръсти – 2 бр.;

– Дебели вълнени ръкавици с един пръст;

– Шушлекови (горатексови) лапи;

– Яке за катерене, връхно с качулка (горатекс);

– Дебел полар;

– Фанелка с дълги ръкави (може да е от полар, вълнена или памучна);

– Долнище гащеризон (горатекс или уиндстопър);

– Долнище (полар или термобельо);

– Гети (препоръчителни са при нов снеговалеж);

– Раница до 45 л.;

– 2 бр. карабинери с муфа;

– Каска;

– Челник;

– Очила с добра утравиолетова защита (препоръчителен фактор 4);

– Катерачна седалка;

– Палатка, подходяща за къмпинг;

– Спален чувал, подходящ за къмпинг;

– Крем против изгаряне (препоръчително да е най-висок фактор);

– Дълга 60 см примка с 2 карабинера.

Връх Гросглокнер гледан от хижа Erzherzog-Johann

Препоръки
Ако нямате нужния опит и не желаете да изпитвате известен дискомфорт по време на изкачването е препоръчително е участието в поне една от следните зимни програми:

– Мальовица по Североизточния гребен;

– Траверса на Трионите на Мусала.

Полезна информация Как да изберем правилната обувка за планина Да изберем котките Как да си изберем водонепропускливо яке Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Как да си изберем седалка за катерене Планинската (височинна) болест Височинна болест