The Blacklist – пилот ревю

1
Добави коментар
veseo
veseo

Хората си искат екшън-трилърите До този извод стигам след (сравнително) успешния дебютен сезон на Person of Interest, а и сега сериозния успех за The Blacklist в рейтингите. Може би основна причина за това е и липсата от пренасищане на жанра – самия факт, че се затрудних да изброя повече от два текущи екшън-сериала (без sci-fi елементи) по „големите 4″ говори за това. The Blacklist беше най-високобюджетния и очакван нов дебютант на NBC (които иначе представиха доста слаба година откъм нови предложения), а и рейтингите му са доста успешни (дори неофициално се води като най-добър дебютант). Дали всичко това е заслужено – четете надолу.

Историята е хем клиширана, хем донякъде оригинална. Един от най-търсените врагове на САЩ, Рей Редингтън, се предава на ФБР със само две условия – да им помага в залавянето на съставен от него списък (т.нар. „черен списък“ от заглавието на сериала) престъпници и… всичко да минава единствено през точно определена супер неопитна агентка, чийто първи работен ден е точно деня, в койт Редингтън се предава. Постепенно се разбират, че този наглед случаен избор далеч не е такъв и Рей я е проучвал от доста време (залагам 10 кинта, че ще се окаже негова дъщеря!), а и, честно казано, мацката (Меган Буун) си е доста сладка, но все пак „всички недоумяваме защо точно тя“. По-опитните киноманиаци (дори и средно опитните, с оглед факта, че дори нууб като мен се досеща) веднага ще направят асоциацията с култовия Silence of the Lambs, където Ханибал Лектър държи да общува точно с Кларис, за да помага на ченгетата.

Продължавайки темата за Ханибал, до момента поне, Редингтън е доста далеч от култовия статус на Лектър, макар също да прави доста приятна роля (а и все пак базирам мнението си само на един епизод). Агентката, Елизабет Кийн, също прави добро впечатление (особено наведена пред камерата в една от финалните сцени) с лек намек за тежкото ѝ минало, което вероятно е причина за интереса на Редингтън към нея. Лошото тук е, обаче, че поне пилотния епизод почти не обръща внимание на останалите персонажи. Да, guest ролите в пилота бяха доста добри, но поддържащия каст, тоест хората, които ще виждаме на заден фон във всеки епизод, останаха някак си… безлицеви и скучни. Вярно, пак говорим за един-единствен епизод, но съм виждал дори половинчасови комедии, които успяват да изградят повече на брой персонажи в пилота си.

Накратко – струва си, пробвайте го. По-нашироко – наистина качествен нов дебютант (като цяло съм изненадан от дебютантите тая година, или просто и в тази насока съм си снижил критериите), с нелоша история и, не на последно място – високи рейтинги, тоест нулев шанс да бъде клъцнат „тъкмо като стане интересно“. Препоръчвам поне 4-епизоден тест.

Rating: