България на 77-о място по корупция в света

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Афганистан, Северна Корея и Сомалия са определени като най-корумпираните страни в света, докато Дания и Нова Зеландия са с най-слаба корупция според годишния индекс на организацията “Трансперънси интернешънъл”, предаде Франс прес.

България е на 77-о място с индекс на корупцията 41 точки наравно със Сенегал и Тунис. Преди нея са Сърбия с 42 и Румъния – с 43 точки.Неправителствената организация “Трансперънси интернешънъл”, чиято централа се намира в Берлин, посочва, че държавните служители в близо 70 процента от страните създават сериозен проблем заради продажността си. Освен това нито една от изследваните 177 страни през 2013 година не е получила отлична оценка.

Всяка година “Трансперънси интернешънъл” публикува индекс на възприятието за корупцията сред политическите партии, полицията, съдебната система и държавните служби във всички страни – бич, който подкопава развитието и борбата срещу бедността, отбелязва АФП. ”Изводът от класацията: най-корумпираните страни са най-бедните, а в тях най-много страдат най-безпаричните. Тези страни никога няма да излязат от бедността, ако не се борят с продажността”, Фин Хайнрих, един от авторите на изследването.