Кралят на операта ПЛАСИДО ДОМИНГО за първи път с концерт в България

6
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

Кралят на операта ПЛАСИДО ДОМИНГО за първи път с концерт в България на 14-ти феврурари 2014

Сензацията на годината! Един от най-великите и влиятелни световни артисти за всички времена, неповторимият и ненадминат тенор с над 140 роли в своята впечатляваща кариера, кралят на операта ПЛАСИДО ДОМИНГО ще дойде за своя първи концерт в България на 14 февруари 2014, по покана на Болкън Ентъртейнмънт.

Светът завинаги ще помни съзвездието ТРИМАТА ТЕНОРИ – Доминго, Карерас, Павароти. А сега за първи път родната публика ще има шанс да преживее незабравима среща на живо с един от тях. След дълго чакане, нашата дата вече е факт!

Уникалното музикално събитие в Арена Армеец ще бъде подкрепено с виртуозните изпълнения на Софийска филхармония. На българска сцена легендарният оперен певец ще изпълни не само емблематични арии от свои любими композитори, но и части от оперети, мюзикъли и популярни испански любовни песни.

Станете част от едно събитие, което ще развълнува и докосне не само почитателите на оперното изкуство, но и всички, изкушени от магията на музиката и величието на човешкия дух и неговите невероятни проявления. Денят на влюбените тази година ще бъде истинско обяснение в любов: към изкуството и към музикалния гений и талант! Подарете си един незабравим празник!

Билетите са на цени от 75 лв. до 180 лв. и влизат в проджба на 5 декември /четвъртък/, 9:00ч., в мрежата на Eventim.

БИО Пласидо Доминго е роден през 1941 в Мадрид. Семейството се мести в Мексико, когато той е на 8 години. В Консерваторията там първоначално учи пиано и диригентско изкуство, но не след дълго е забелязан и вокалният му талант. Когато е на 18, прави своя дебют с малка роля от Риголето в Мексиканската Национална опера. А първото си изпълнение на водещ тенор (Алфредо от Травиата) прави 2 години по-късно в Монтерей. След три сезона в Израелската Национална опера в Тел Авив, където изнася 280 представления в 12 различни роли, през 1965 той започва своята голяма международна кариера и оттогава до сега той не спира да се изявява на най-големите и престижни световни оперни сцени.

В биографията си Пласидо Доминго има 140 роли – повече от всеки друг тенор в историята на музиката. А съвсем наскоро той добави в списъка и водещите баритонови роли от Риголето, Simon Boccanegra, Травиата, Набуко и Жана Д’Арк на Верди. Световният оперен феномен е не само един от най-обичаните и вдъхновяващи артисти, но също и многоуважаван диригент и оперен деятел.

Доминго има студийни записи на над 100 оперни произведения, компилации с арии и дуети и оперни антологии. За своята изключителна работа през годините той е награден с 11 ГРАМИ статуетки и 2 Латино ГРАМИ-та. Има и награди ЕМИ за телевизионнни проекти. През 2010 Латинската звукозаписна академия го избра за Личност на годината. Награждаван е и с изключително престижни държавни отличия както в родната си Испания, така и в Мексико – страната, в която израства. САЩ, Великобритания, Франция и Италия също го овенчават с признание на най-високо ниво. Пласидо Доминго е носител на почетната докторски титли на някои от най-престижните университети в света – за своята отдаденост и принос към музиката и изкуствата.

Доминго има и над 50 видеоклипа, в допълнение към четири оперни филма: Кармен, Травиата, Отело и Тоска. Пял е на най-бляскавите световни сцени, но също така е и дирижирал нееднократно на сцената на Ковънт Гардън, Метрополитън, оперите във Виена и Лос Анджелис. Работил е с всички големи симфонични оркестри в света, в това число Лондонския симфоничен оркестър, Берлинската филхармония и много други.

През 1990 Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти представят пред света ТРИМАТА ТЕНОРИ. Идеята се ражда спонтанно, но тримата велики гласове и изпълнители стават истински фурор и привличат огромна нова публика към оперното изкуство.

През 1993 основава Operalia, международен годишен конкурс за гласове, който помага на много таланти да стартират своята музикална кариера. А през 2009 шведският крал Карл Густаф му връчва наградата Birgit Nilsson (на стойност 1 милион долара – това е най-щедрата награда в света на класическата музика) за изключителни постижения в оперното изкуство. Когато приема наградата, Доминго коментира, че парите ще помогнат за неговото начинание за млади таланти Operalia.

През 2012 ЮНЕСКО го обявява за свой посланик на добра воля – признание за неговата „невероятна артистична кариера, неизмеримо голямата му подкрепа към младите музикални таланти, както и за отдадеността му към ценностите и идеалите на ЮНЕСКО“.

Пласидо Доминго нееднокократно е участвал в концерти и инициативи с благотворителна цел – за да изброим само някои, помагал е на жертвите след опустошителното земетресение в Мексико от 1985, наводненията, причинени от урагана Паулина, урагана Катрина и много, много други.

През 2011 година, освен своя 70 годишен юбилей, Доминго отбелязва 50 години на сцената като оперен певец, а също и 40 годишнината от неговия дебют на сцената на Ковънт Гардън. Въпреки тази забележителна кариера легендарният изпълнител не показва признаци на умора. Графикът му за 2014 година остава натоварен с много изпълнения на сцена, едно от които ще бъде пред софийска публика. Пласидо Доминго продължава да е звездата на големите оперни сцени в целия свят. В края на сезона 2010-2011, след 15 години на поста Генерален директор на Националната опера във Вашингтон, Пласидо Доминго се оттегли от позицията, а в момента е Генерал директор на операта в Ел Ей.

През януари 2014 Пласидо Доминго ще навърши 73, но талантът и енергията му са непокътнати. Световните медии никога не са крили възхищението си и съвсем непреувеличено продължават да го наричат Краля на операта, „истински ренесансов човек“ и „най-великия съвременен оперен артист“.

Концертът се организира от Болкън Ентъртейнмънт14 ФЕВРУАРИ 2014 /петък/АРЕНА АРМЕЕЦБилети:в мрежата на Eventim,включително Германос, Пикадили и Техномаркет.

Онлайн билети: на www.eventim.bg