Джинджифилови сладки за Коледа

24
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

В средновековна Европа джинджифилът бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само за сладкарските изделия. Източните страни обаче не могат да си представят съществуването без джинджифила. Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия. Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка. Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание така и произлиза известният сладкиш „ginger bread“ (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие “ginger ale” (джинджифилова бира).

Рецептата е от конкурса „Вкусна коледна магия“

Необходими продукти: 100 г меко масло 1 яйце 100 г кафява захар 60 г мед 1 ч.л. канела 1 ч.л. джинджифил 1 ч.л. сода бикарбонат 2 ч.ч. брашно за намазване: 1 к.ч. сладко по избор 50 г разтопен шоколад 1 пакет кокосови стърготини 1 пакетче цветни захарни пръчици

Начин на приготвяне: В купа се разбива мекото масло и захарта, добавя се яйцето, медът, подправките и брашното със содата. Замесва се тесто, завива се с фолио и се оставя за 30 мин. в хладилника. От тестото се късат малки топчета, отгоре леко се сплескват и се нареждат в леко намаслена тава. Печем в загрята фурна 150 градуса около 12-15 минути. Изваждат се и се оставят 5 мин. в тавата да стегнат. После две по две се слепват със сладкото. Отгоре се намазват с разтопен шоколад и се поръсват с кокос и захарни пръчици! Нека ни е цветно и вкусно на Коледа!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It