11 вдъхновяващи цитата на Нелсън Мандела

21
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Покойният южноафрикански лидер, борец срещу апартейда и нобелов лауреат Нелсън Мандела беше не просто борец за свобода. Той беше също прагматик, стратег и вдъхновител за много хора.

Нелсън Мандела съблазняваше зрителите с остроумието си и често ги караше да се замислят със своите наблюдения. Мандела беше способен и да мотивира хиляди хора със силните си речи. Той бе и източник на вдъхновяващи идеи.

Предлагаме ви 11 от тях:

 

1. Научих се, че куражът не е отсъствието на страх, а триумфът над него. Смелият човек не е този, който не се страхува, а който надвива страха.

 

2. Образованието е най-мощното оръжие, което може да промени света.

 

3. За да бъдеш свободен не е достатъчно да свалиш нечии окови, а да живееш с уважение и приемане към свободата на другите.

 

4. Трудностите пречупват някои хора и изграждат други. Нито една брадва не е достатъчно остра, за да сломи духа на бунтаря, който продължава да опитва.

 

 

5. Харесвам приятелите, които имат независимо мислене, защото те ти помагат да видиш проблемите от всичките им ъгли.

 

6. Не ме съдете по успеха, съдете ме по това колко пъти съм падал и после съм ставал отново.

 

7. Парите не правят успеха, свободата го прави.

 

8. Ако говориш на някого на език, който той разбира, казаното от теб достига ума му. Ако му говориш на неговия собствен език, казаното влиза в сърцето му.

 

9.  Нещата винаги изглеждат невъзможни, докато някой не ги направи.

 

10. След като изкачиш висок хълм, единственото, което откриваш, е колко още много хълмове има за изкачване.

11. Борил съм се срещу бялата доминация, борил съм се срещу черната доминация. Пазил съм идеала за демократично и свободно общество, в което всички хора живеят заедно в хармония и с равни възможности. Надявам се този идеал да се запази във времето и да бъде постигнат. Но ако е необходимо, това е идеал, за който съм готов да умра.

Етикети:

Нелсън Мандела |