Зимно изкачване на връх Триглав

1
Добави коментар
bga
bga

Зимно изкачване на връх Триглав
Изкачването на връх Триглав в Юлийските Алпи през зимата е много сериозно алпийско предизвикателство дори и за опитни планинари. Маршрута през долината Krma е дълъг, но красив и безопасен. Изкачването изисква изключително добра физическа подготовка и качествена зимна екипировка.

Връх Триглав, гледан от гребена след връх Малък Триглав

Обща информация:

Зимата е най-дългият период на Триглав. Тъй като се намира в близост до морето, снеговалежите са големи. Рекордната дълбочина на снега, която е регистрирана тук е 7 метра! Снегът покрива най-високите части на планината още в началото на октомври и той се натрупва до май, след което бавно започва да се топи. В зависимост от годината снежната покривка в най-високите части на планината се задържа чак до края на юни месец. През зимата на Триглав температури около -20 C не са нещо необичайно. Затова за изкачването на върха е необходима пълна зимна екипировка.

Най-лесният начин за подход към Триглав през зимата е по долината Krma. Прехода е много дълъг и затова е необходима много добра физическа издръжливост. Маршрута до хижа кредарица не е технически труден и е подходящ за ски туринг. От хижата изкачването на върха е възможно само от опитни планинари и катерачи. Клиновете и стоманените въжета са под снега, така че през по-голямата част е необходимо да се катери свободно, като на някои места се минава през почти вертикални скали! Най-добрият период за изкачване на върха е в края на март и през април, когато е все още достатъчно студено и има повече сняг.

Малко преди връх Малък Триглав

Цени На човек при минимум 3 участника – 1120 лв.  1008 лв.

Максималния размер на групата е 3 души.

Цената включва
– Пътуване с ван от София до долината Krma и обратно;

– Професионален български алпийски водач;

– 1 нощувка в хижа Кредарица;

– 2 нощувки в хостел в Блед. Цената не включва
– Здравна застраховка;

– Храна. Програма
1-2 ден:

Пътуване от София до Блед. Нощувка в хостел.

Хижа Кредарица

3 ден: Хижа Кредарица (2515 м) – 6/8 часа

От Блед ще тръгнем в 6 часа сутринта и ще отидем с кола до селцето Zgornja Radovna. Ако пътят е чист от селото нагоре ще можем да достигнем хижа Kovinarska kocha и с малко късмет паркинга над нея. О тук ще продължим пеша по долината Крма, която е с дължина 7 км до склоновете на връх Vernar. Тази крайна част на долината е известна като Zgornja Krma (1700 м). На около 100 метра по-високо в западна посока се намира заслон Пастирци, който е отворен през зимата и в него може да се бивакува в случай на нужда. От паркинга до тук ще ходим около 3-4 часа. От заслона ще продължим отново на запад, но скоро след това ще завием надясно. Тук склоновете не са много стръмни и набирайки бързо височина ще достигнем до подножието на Rz и склоновете под хижа Кредарица. Прехода през този ден е доста дълъг, и ако има нов сняг ще бъде доста уморителен с обща денивелация от около 1500 метра. Нощувка в хижа.

4 ден: Връх Триглав (2864 м) – 11/13 часа

Днес ще тръгнем към 7 часа от хижа Кредарица и първо ще изкачим връх Малък Триглав. От него по остър и въздушен гребен ще се качим на връх Триглав. Изкачването ще отнеме около 2/3 часа. Слизането, разбира се, ще бъде е по-трудно от изкачването и напълно възможно на някои места да се наложи спускане на рапел. Ако сме оцелили добро време ще останем да спим още една вечер в хижа Кредарица. В противен случай след добра почивка ще продължим надолу към долината Krma и късно вечерта ще пристигнем в Блед, където ще пренощуваме.

Гледка на юг от гребена под връх Триглав

5 ден: Върховете Rz (2538 м) и Rjavina (2532 м) – 10/12 часа

Резервен ден в случай на лошо време.

Ако времето се окаже добро ще изкачим Rz (2538 м) и Rjavina (2532 м), които са съответно третия и четвъртия по височина върхове в групата на Триглав, намиращи се на рида, който се простира в североизточна посока. Тяхното изкачване предлага един много красив и панорамен траверс с лесно катерене на няколко места. От хижата първо ще изкачим най-високата точка на билота известна като връх Кредарица (2540 м) и от там ще слезем по ръба до премката с връх Rz. От Rz ще слезем до седловината Dovška vratca. Тук ще оставим всичкия си багаж и само с личната си екипировка ще се качим на връх Rjavina. На премката Dovška vratca ще направим добра почивка и след това ще слезем в долината Krma, а късно вечерта ще стигнем до Блед, където ще пренощуваме.

6 ден:

Пътуване до България.

Най-добри месеци за провеждане
Декември, Януари, Февруари и Март Необходим опит
За да имате успех в това начинание е необходимо да сте изключително добре подготвени физически. Препоръчително е преди това да имате няколко сериозни зимни траверса или изкачвания в българските планини. Добрата екипировка е също важна предпоставка за успех, тъй като нормалните температури са около -20 градуса.
Лична екипировка
– Котки;

– Сечива – 2 бр.;

– Алпийски обувки;

– Шапка;

– Вълнени ръкавици с пръсти – 2 бр. (може единият чифт да е от полар);

– Дебели вълнени ръкавици с един пръст;

– Шушлекови (горатексови) лапи;

– Яке за катерене, връхно с качулка (горатекс);

– Дебел полар;

– Фанелка (за предпочитане да е поларена или вълнене, може и памучна) с дълги ръкави;

– Долнище шушлеково (горатекс);

– Долнище (полар);

– Гети;

– Раница до 45 л.;

– 2 бр. карабинери с муфа;

– Каска;

– Челник;

– Очила (скиорски) с фактор 4;

– Катерачна седалка;

– Спален чувал;

– Крем против изгаряне;

– Щеки;

– Снегоходки.

По стръмния ръб малко преди връх Триглав

Полезна информация Да изберем котките Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина 10 топ съвета за зимно катерене Как да си изберем водонепропускливо яке Как да направим снежен подслон Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Как да си изберем седалка за катерене Смесеното катерене Aлпийското катерене Как да фиксираме едно протриващо устройство Проверете своя възел 10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия Хранене в планината