Повече за класовете ламинат

1
Добави коментар
parketilazur

Поради големият избор на пазара сега всички са изправени пред труден избор – какви ламинати да предпочетете за пода във вашия дом? Ако искате да не сте разочаровани в последствие, необходимо и важно е да разберете и да се ориентирате в принципите, по които се класифицира ламината.
Ако закупите ламинат от популярен и реномиран производител, стова Вие си гарантирате високо качество на продукта. И след това е време, и трябва най- много да се обърне съществено внимание на съществените показатели и в частност – клас на износоустойчивост на ламината.
Клас на износоустойчивост на ламината – това е стандартизираната мярка за трайноста на този продукт. Ламинат с по-висок клас е гаранция, че той ще бъде дълги години на пода ви и то без да изгуби първоначалният си вид.
За да може да се определи износоустойчивостта на ламинирания паркет и в частност на покритието му, то е задължително да се направят специални тестове.Важно е например – какво влияние оказва шлайфането със специални дискове върху повърхностният слой на ламината.Също така се взема под внимание и колко е броят на оборотите до износването на ламелите ламинат, и най-точно казано износването на ламелата до 95%. Средната стойност на практика точно определя реално и качеството на покритието.
Трябва да поясним, че така наречените ниски класове на ламината – клас 21, клас 22 и клас 23 въпреки че все още се срещат в описанията в Интернет, на практика те не се произвеждат и продават.
Ламинирани паркети клас 31, клас 32 и клас 33 са много по-качествени и е най- добре за покупка да се ориентирате към такива ламинати.
Всеки от тези класове е предназначен за подовете на определен вид помещения спрямо тяхната натовареност. Като цяло не препоръчваме да търсите да купите за дома Ви ламинат, произведен от възможно най-високите класове, защото това обикновенно не е много практично. Европейските производители на ламиниран паркет предлагат и ламинат с 34 клас на износване. Може би това е максималният голям клас, предлаган за сега. Той е предвиден да устои в най-много натоварени обществени подове, каквито са търговските центрове например. Какво бихте постигнали ако го монтирате в спалня на вашият дом? Ако го поставите там,подът Ви ще бъде на практика,в действителност вечен, защото производителят му и гаранцията за износване, която дава са гарант за това. Така че, не се колебайте ако искате Вашият под да е на практика вечен и изберете от най-високият клас ламинат.
Съотношение между ламината и цената му разбира се зависи и от някои други показатели и критерии,но за сега ще разгледаме само този показател.

Нашите препоръки при избора Ви на ламинат в зависимост съответно от клас на износване са следните :

Клас 31 -препоръчваме за помещения, в които има слабо натоварване на пода. На пода във Вашият дом ламинат от 31 клас е много подходящ както за спални, така и за други подобни помещения. Много е подходящ за подове със слабо натоване. Този ламинат по принцип ще издържи около 10-12 години на пода във вашият дом. По-точно е невъзможно да се констатира нещо по-определено, това зависи както от производителя, така и от правилната експлоатация.

Клас 32 – е най- подходящият и универсален. Това е най- масовият,както и популярен избор за под на модерният купувач. При всички случаи- това е много разумно решение. Всички производители разбира се, произвеждат много декори в колекции от този клас. Степента на износване се определя като средна стойност – това е повече от един или двама човека на час например, но не е подходящ за непрекъснатият поток от хора с обувки от улицата. „Живота“ на ламиниран паркет клас 32 на пода в офис например е 5-7 години. За домашните помещения (холове, трапезарии, спални, детски стаи и всички други подобни) – от 10 години като стигат до 15 , 20 или 25 години. Някои от реномираните производители на ламинат гарантират 20 години или 25 години и предполагаме,че това в действителност е така.

Клас 33 – е подходящ за тези клиенти, които искат много по-рядко, или до колкото е възможно в много далечно време да им се налага да предприемат ремонт и смяната на подовите настилки по-точно. Това е ламиниран паркет с голяма устойчивост на износване. Ламинати с този клас са предназначени за подове с много голямо, интензивно натоварване- те са подходящи да бъдат монтирани в ресторант, магазин, хотел и други като тези помещения. Стандартно ламинат 33-ти клас се произвежда и предлага с по-голяма дебелина на основата на ламелата – това предполага по- голяма издръжливост, не само по- високата устойчивост на износване. В търговски, обществени помещения ламинат с това покритие ще запази вида си поне 7 -10 години, а при домашни помещения – със сигурност няколко десетки години. Производителите на ламинати за този клас гарантират на практика доживотна гаранция. Ако искате най-трайният и качествен ламинат, който гарантирано да запази първоначалният си изглед в продължение на много години, то препоръчваме да направите своя избор из между ламиниран паркет от 33-ти клас. Това е и покритието, което в повечето случаи има и уникален, първокласен дизайн.

Източник – Лазур-паркети