Възможно ли е Twitter да надживее Facebook?

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

Тези социални мрежи. Не можем с тях, но не може и без тях. Станали са такава голяма част от ежедневието ни, а всичко стана толкова неусетно. Със сигурност най-често използваните, а и най-популярните са Facebook и Twitter.

 

Социалните мрежи, които знаем и обичаме (или мразим) са известни и с още нещо – склонността си да „заемат” функции една от друга. По този начин искат да останат на върха. Напоследък източникът на най-новите нововъведения е Twitter. Ако използвате Facebook или LinkedIn, най-вероятно сте забелязали сравнително новите функции – новини в реално време, въвеждане на hashtag или опцията „следвай”.

 

В какво Twitter е по-добър?

Няма как да останем изненадани от факта, че социалните мрежи не са от най-точните, когато говорят за броя на своите ползватели, но нека все пак да видим приблизителните цифри: Facebook има около 1 млрд. активни потребители, а LinkedIn – около 240 млн. Въпреки че Twitter има около 500 млн. потребители, само около 200 млн. активно използват сайта. Защо тогава големите фаворити като Facebook и LinkedIn крадат функции от (привидния) претендент?

 

Отговорът не се крие в броя потребители, а в други важни статистики – процента, с който Twitter расте. Въпреки че Twitter има много по-малко активни потребители, в същото време се разширява много по-бързо. Дори в началото на годината излезе информация, според която темповете му на растеж са по-бързи от тези на Facebook – 21% потребителите с Интернет използват Twitter редовно. Ето го и отговора – първенците взимат добрите идеи на Twitter, тъй като той показва голямо израстване, показва, че е интересен за потребителите, но и че ако продължава така, може да ги задмине. Но защо Twitter се разраства толкова бързо?

 

Промените

По времето, в което Facebook и LinkedIn бяха създадени (2004 и 2002), Интернет беше много различно място. Потребителите не бяха толкова склонни да споделят личната си информация публично, но нещата се променят. Сега има ново поколение потребители, за които публичността в Интернет е нещо съвсем нормално – също толкова, колкото е и всяка форма на комуникация в истинския свят.

 

С Twitter, независимо дали говорим за потребител или компания, всеки има възможността да създаде нещо с толкова голям обсег, което е отвъд приятели, семейство, колеги, предоставяйки толкова много възможности, които иначе няма как да се достигнат. Можете да помествате новини в момента, в който ставате техен свидетел, а компаниите – те могат да се свързват директно с публиката си.

 

При останалите социални мреци потребителската информация не се разпростира толкова широко, хората (но главно компаниите) не получават еднакво ниво на показване и поради факта, че потребителите искаха сигурност преди толкова години, Facebook и LinkedIn не могат да се отворят по начина, който го прави Twitter. Поне не и без специално разрешение. Поради тази причина те въвеждат функции, които са видели от Twitter (опция “следвай”). Хората предпочитат да запазват своите Facebook и LinkedIn профили в много по-голяма степен лични, защитени. В Twitter нещата са малко по-различни.

Twiiter ще живее, а Facebook?