Промените в Закона за здравното осигуряване минаха на първо четене

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Законопроектът е внесен от депутата от Коалиция за България Емил Райнов и група народни представители.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

Предлагат се промени в системата на органите на управление на НЗОК. Към момента съществува двустепенна система – Надзорен съвет и управител. Райнов предлага система да включва: Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор.

Вносителят подчерта, че НЗОК е създадена като обществена институция. „Тригодишната практика по прилагането на двустепенната система на управление на НЗОК показа, че тя ограничава правото на представителност на преките участници в системата на здравното осигуряване и води до липсата на прозрачност при вземането на решения за разходването на средствата, набрани от здравноосигурителните вноски на всички български граждани“, каза Райнов. По думите му с промените се цели възстановяване на обществения характер на здравната каса.

Друго предложение е служителите в Централното управление на НЗОК и в РЗОК да заемат длъжности по трудово правоотношение, а не по служебно, по каквото правоотношение работят служителите в институциите от държавната администрация, които подпомагат органите на държавната власт. С предложените промени се цели и разширяване на обхвата на видовете изпълнители на медицинска помощ с цел избягване отчитане на дейност, която не е извършена.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти