$85 хил. за жълтия гащеризон на Брус Лий

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

На аукцион в Хонконг за 650 хил. хонконгски долара /85 хил. щатски/ бе продаден култовият жълт гащеризон на Брус Лий.

$85 хил. за жълтия гащеризон на Брус Лий

Облечен в жълтия гащеризон, Брус Лий, участва във филма „Смъртоносна игра“ /1972/. По време на търга в Хонконг очакваната цена се покачи двойно, като купувачът не пожела да разкрие самоличността си.

Дрехата е проектирана от самия Брус Лий. Тридесет години по-късно с идентичен гащеризон във филм се появява и Ума Търман. Това става в първата част на „Убий Бил“ на Куентин Тарантино, явяващ се голям фен на американско-хонконгската легенда.

На аукциона бяха изтъргувани общо 14 предмета, свързани по един или друг начин с Брус Лий – нунджако с ръкохватки от бамбук за 450 хил. хонконгски долара, обувки за кунг-фу за 40 хил., бойна бамбукова пръчка за 80 хил. и пр.

Аукционът бе по повод 40-ата годишнина от смъртта на Брус Лий. Подобен търг имаше и през 1993 г. в Калифорния. Тогава вдовицата на Лий предложи за продан около 200 предмета, принадлежали на покойния й съпруг.

Брус Лий е роден в Сан Франциско, но израства и изучава бойни изкуства в Хонконг. Снима се в над 30 филма и умира на 32-годишна възраст през 1973 г.