„Кюриосити“ откри следи от сладководно езеро на Марс

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрацията показва как вероятно е изглеждало древното сладководно езеро в кратера Гейл. Илюстрация: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Роувърът на НАСА „Кюриосити“ откри следи от сладководно езеро на Марс, което е било подходяща среда за съществуването на микробен живот.

Езерото се е намирало в кратера Гейл, където марсоходът кацна през август 2012 г. Според оценките то е съществувало преди 3,5 милиарда години и се е задържало поне 10 000 години.

Водоемът е бил с дължина 50 километра и широчина около 5 километра, макар че размерът му вероятно е варирал с времето.

„Смятаме, че това е била подходяща за живот система, която е включвала езерото, свързаните потоци и – когато езерото е било пресъхнало – подземната вода“, казва геологът Джон Гротцингер от Калифорнийския технологичен институт.

Учените смятат, че средата е била способна да поддържа прости микроби, наречени хемолитоавтотрофи. Те се хранят с вещества, съдържащи се в скалите, и на Земята обикновено се намират в пещери и хидротермални цепнатини по океанското дъно.

Анализът на роувъра показва, че глината, която се е формирала в древната водна среда е по-млада от очакваното. Това откритие навежда на мисълта, че на Червената планета може да имало условия подходящи за живот за по-продължителен период в нейното минало.

Предишни изследвания на „Кюриосити“ и на други роботи изграждаха все по-пълна картина за миналото на Марс, в което тя е била по-топла, по-влажна и е наподобяла Земята. Повърхността й днес е покрита с геологични особености, като канали, пресъхнали речни корита и делти на езера.

Понастоящем „Кюриосити“ е на път към планината Маунт Шарп, издигаща се на височина от 5500 метра в кратера Гейл. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!