Неща, които не сте подозирали, че ще ви се случат след раждането

0
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Сигурни сме, че всички майки са преминавали през трудни периоди на безизходица. Появата на бебето, особено на първото, винаги внася чувство на безпомощност у младите майки. Докато се научат „новобранките“ преминават през множество перипетии в стремежа си да обгрижат максимално новороденото отроче.

Има някои моменти, за които сме убедени, че са ви се случвали, мили майки, но с много търпение и любов ще ги преодолеете!

Дори месеци след раждането може да продължите да изглеждате така, сякаш току-що сте родили

Не се терзайте! Това е съвсем нормално. На матката й трябва време, за да се върне обратно към нормалните си размери. За някои борбата с килограмите, натрупани след бременност остава борба за цял живот. От особено значение е да поддържаме мускулатурата си в добър тонус. Но дори и да сте били стройна и атлетична преди раждането, вероятно пак ще ви се наложи да свалите някое килце.

Някои майки моментално усещат връзката с новороденото си бебе

 Някои, обаче, не съвсем. Понякога дори отнема седмици и месеци, докато майката осъзнае цялостната ситуация. В някои случаи се дължи на постнатална депресия. Но обикновено е в следствие на рязката хормонална промяна, която тялото на майката претърпява. Цялата тази изтощителна трансформация предизвиква объркване у някои жени.

Кърменето си е цяло майсторство!

Невинаги става толкова лесно, колкото си го представяме. Все повече жени имат затруднения с кърменето. Лекарите съветват да се обърнете за помощ, ако имате подобен проблем. Кърменето в първите месеци от живота на бебето са от изключително значение.

Вероятно всички около вас ще ви дават постоянно съвети как да си отглеждате детето. Толкова е дразнещо! И не става дума само за майка ви, сестра ви или свекървата. Всички ще го правят неволно или не – съседите, другите майки в градинката, напълно непознати… Ще се озовете в омагьосан кръг, в който всички освен вас знаят какво правят. Съветваме ви да не им обръщате внимание. Просто правете каквото сърцето ви и вашият майчин инстинкт ви казват.

Писнало ви е от пълния гардероб с дрехи за бременни, но нито една от старите ви дрехи не ви става!

Нашето предложение е да си изберете няколко удобни, но същевременно елегантни дрехи (еластичен панталон, хубава пола или няколко блестящи блузи), с които да се обличате от време на време, дори да няма повод. Просто за да се почувствате добре! Поне докато успеете отново да влезете във форма.

Как си мечтаете за времето, когато вниманието ви беше изцяло насочено към вас, липсва ви времето сутрин под душа, или чашата кафе със сутрешния вестник? И не е защото не обичате вашето мъниче, просто умората отчаяно ви кара да си спомняте за онези времена. Бебето е толкова малко и почти не прави нищо, а изисква толкова много от времето ви! Приисква ви се да си вземете душ, защото не можете да понасяте повече мазната си коса! И накрая се принуждавате да сложите бебешкото столче пред банята и докато взимате душ на отворена врата, държите бебчето си под око.

Тъкмо си мислите, че като сложите бебето да спи, ще можете да свършите толкова много неща, които не сте успели, защото ръцете и умът ви са били заети с него. Обаче списъкът със задачките е е толкова дълъг, че докато стигнете и на половината от него бебето вече е будно.

Вероятно ще изгубите голяма част от доскорошните си възможности – да си спомняте разни неща, като например къде са ключовете от колата, къде ви е портфейлът, очилата… И това е нормално – та вие сте безумно заети и изморени. Грижата за новороденото обзема цялата енергия на майката. Бебето изисква 24 часова отговорност.
Понякога ще ви се иска да си смените местата с мъжа ви.

Да излизате, да работите, да се срещате с хора на обяд. Това социално изживяване толкова ви липсва. Успокойте се, скоро ще се върнете към всички стари навици. Дотогава се насладете на едни от най-хубавите години в живота си!

Станали сте толкова сантиментални, че дори реклами по телевизията са в състояние да ви разплачат? Това е в реда на нещата. Не си мислете, че полудявате. Хормоните, преосмислянето на живота, малкото съкровище, заради което сте готови да издерете нечии очи – всички тези предпоставки са ви направили много по-чувствителни. Такъв е животът!
Ще бъдете изненадани колко бързо се налага да сменяте пелените на мъничето. Тъкмо сте сложили поредната и е време за нова. В първите месеци от живота си бебчето ще ви „изненадва“ доста честичко.
Колкото книги-ръководства за млади майки прочетете – с толкова различни гледни точки ще се сблъскате. Удивително е как няма две еднакви мнения по този въпрос. Не се притеснявайте – малко по малко ще изградите собствения си стил. Бъдете по-уверени.

Вашият съпруг ще изглежда много по-секси от преди, държейки вашето сладко бебе на ръце. Направо няма да можете да му устоите! Толкова е мъничко, че мъжът ви започва да ви се струва още по-мъжествен и неустоим! Всяка промяна може да бъде за добро, стига да имате търпението и волята да превърнете негатива в нещо положително за вас!