Yahoo плати 30 млн. долара на тийнейджър за iPhone приложение

2
Добави коментар
wweb
wweb

Интернет гиганта Yahoo придоби приложението Summly, разработено от Ник Д’Алойсио преди 2 години, когато младежът е бил едва на 15. Покупката е струвала цели 30 милиона долара. Уникалният дизайн на iPhone приложението е проектиран – да предоставя „джобни новини“ – като кондензира дълги статии в едва няколко параграфа текст, идеални за бърз преглед в движение.

С платформата Summly потребителя избира любимите си новинарски източници, въвеждайки предпочитани от него сайтове или ключови думи за теми, които го интересуват. Приложението намира новините, а след това ги обобщава за бърз и удобен прочит. То използва функции като „изкуствен интелект“ и „езикова обработка“ за да генерира разбираемо съдържание.

 

Приложението е толкова впечатляващо, че попадна в списъка „Best Apps of 2012“, създаден от Apple. Summly получава над 90 млн. резюмета в App Store, само за няколко месеца. А, най-интересното е, че целия този успех тръгва от стаята на едно 15-годишно момче.

 

 

Тийнейджърът и неговия екип ще се присъединят към редиците на компанията Yahoo в следващите седмици. Приложението Summly ще бъде изтеглено от App Store, но неговата технология ще намери място в мобилните версии на Yahoo.

 

Самият Ник казва, че е удовлетворен от сделката: „Нашата визия е да опростим начина, по който хората получават информация. Ще продължим тази мисия с Yahoo и експертите на компанията. След като прекарах известно време в седалището, открих, че Yahoo имат вдъхновяващата цел да направят ежедневието на хората забавно и значимо, с помощта на мобилните технологии.“

 

Сега момчето е на 17 години и определено го очаква светло бъдеще, благодарение на собствените му постижения.