Какво помага при лечение на диабет тип 2 – Edna.bg

0
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Готови на старта

Снимка:
Thinkstock

Играенето на компютърни игри, при които тялото се движи активно, помага на хората с диабет тип 2 да контролират по-добре нивата на кръвната си захар. Учени са провели изследването върху 220 пациенти с диабет.

Половината от тях е трябвало да играят фитнес видеоигра по 30 минути на ден в продължение на 3 месеца. Геймърите не само отслабнали, но и понижили кръвната си захар. Втората половина започнала по-късно да играе същата компютърна игра и имала подобни резултати.

Експертите допълват, че активността е изключително важна за хората с диабет. Движението помага на тялото да усвоява инсулина по-ефикасно и да поддържа здравословно тегло.

Проф. д-р Стефан Мартин и колегите му от Германския център за диабет и здраве, където е проведено проучването, смятат, че компютърните игри, при които има постоянно движение на пациента, предлагат една добра алтернатива на физическата активност при спортуване.

Учените обаче отбелязват, че стриктното спазване на режима с видеоигрите може да е трудно. Една трета от пациентите са спрели да играят още по време на тестовия период. Тези, които са продължили да играят, забелязали значително подобрение в контрола на кръвната захар.

Доказано е, че спортът може да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет