Вредно или полезно е кафето? | Teenproblem.net

13
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Кафето е една от най-популярните напитки в световен мащаб. То е любимо на много хора, други пък го ненавиждат. Кафето е напитката, която ни събира да се видим „на по кафе“ и за някой е еликсирът, без който денят им не може да започне.

 

Според много хора кафето е вредно и дори да са пили кафе през някой етап от живота си, после престават, защото смятат, че вреди. Други изследвания дават информация, че кафето има и полезни свойства и не е толкова вредно, колкото си мислим.

 

Сега ще ти разкажем за добрите и лошите страни на кафето.

Както всички знаем, кафето съдържа кофеин, който ни ободрява и ни прави по-активни. Също така има и други съставки, които влияят на тялото ободряващо, а именно те предпазват мозъка от деменция и дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

 

Хората, които редовно пият кафе по-рядко боледуват от диабет и инсулти. Това изследване е проведено от Американската сърдечна асоциация сред над 35 000 жени. Кафето се употребява най-много в онези части от света, които са облачни, дъждовни и мрачни. В тези региони, кафето е защита срещу депресията и психичните състояния свързани с лошото време.

 

 

Зърната на кафето съдържат изключително много антиоксиданти. За да подействат те обаче, кафето трябва да се пие без мляко, захар и изкуствени подсладители. Единственият подсладител, който не е проблемен, това е екстрактът от стевия.

 

 

Кафето има и своите негативни страни. Кофеиновата зависимост и консумацията на кафе късно вечер, са недостатъци, които ни правят нервни и неспокойни. Можеш да замениш кафето си с безкофеиново, то ще достави необходимите антиоксиданти, но няма да те ободрява прекалено.

 

Кофеинът е диуретик, това означава, че провокира отделянето на вода от организма. Това повишава риска от заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Ако нямаш проблеми с отделителната система, пий кафе без притеснения, просто приемай повече вода.

 

Друг сериозен негативен ефект е, че прекаляването с кафе стимулира надбъбречните жлези, които произвеждат адреналин. Това ни прави раздразнителни и агресивни, а хормонът, който ни успокоява – серотонин, бива потиснат. Затова не прекалявай с кафето, особено в тази възраст, когато сменяш настроението си през пет минути.

 

Кафето бива два вида: арабика и робуста. Арабиката се слави с по-голямото си съдържание на кофеин и по-силния вкус. Робустата е по-евтин сорт кафе, няма толкова ароматни качества и не съдържа толкова кофеин, колкото арабиката. Най-често двата сорта се смесват, така кафето става по-евтино и не толкова силно. На пазара може да се намери и кафе, което е 100% арабика.

 

Ако се чувстваш объркан/а от различните плюсове и минуси на кафето, ние ще ти препоръчаме да не злоупотребяваш. Просто се наслади на чаша кафе сутрин, без да прекаляваш и без да му мислиш много, дали ползите са повече от рисковете.