Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Всяка година преди празниците си обещаваме да не преяждаме. Рядко обаче успяваме да удържим на собственото си обещание. По-лесно е да си направим списък с правила, които да следваме. Вижте нашите правила как да не напълнеем по празниците.

Как да не напълнеем по Коледа – 7 прости правила

Не е важно само колко, но и какво ядем. Интервалът между храненията е също от значение. Около празниците често прекарваме много време в седнало положение и сякаш забравяме да се движим. Резултатът: След като отминат коледните и новогодишни празници сме качили няколко килограма.

Не е заължително да се случва така.  Следвайте нашите 7 прости правила как да не напълнявате по Коледа. Ще се изненадате колко малко трябва да правите, за да запазите фигурата си дори след обилните празнични трапези.

Вода с лимон на гладно

Създайте си навика да пиете чаша топла вода с няколко капки лимон преди всяко ядене. Това е стара рецепта за дълголетие. Тя обаче може да ви помогне срещу напълняването по празниците. Водата ще създаде у вас усещане за ситост. Така няма да се нахвърляте толкова настървено на храната. Редовното пиене на вода преди ядене ускорява метаболизма. Ще се изненадате колко много можете да постигнете само с чаша вода.

Вижте също: Във форма по празниците >>>

Наблегнете на зеленчуците

Вместо да ядете само месо, хапвайте и от зеленчуковите гарнитури. Задушените или печени на скара зеленчуци няма да навредят на фигурата ви. Даже е възможно, ако оставите изцяло мазните и калорични храни, да успеете да свалите някой и друг килограм по празниците.

Намалете алкохола!

Алкохолът забавя метаболизма. Освен това някои от любимите ви по-сладки коктейли (особено тези, в които има сметана), са по-калорични от парче шоколадова торта. Придържайте се към по-малките количества алкохолно питие – едно-две малки са достатъчни, за да не развалят фигурата ви. Избягвайте и соковете като разредител на алкохола. Често натуралните сокове са пълни със захар и изкуствени подсладители. Вместо това, разреждайте твърдия алкохол с вода.

Вижте също:  Алкохолът в здравословното хранене >>>

Не гладувайте през деня

Най-голямата грешка по Коледа и Нова година е да ядете само веднъж дневно. Най-добре е да закусите и да обядвате нормално. Така няма да сте прегладнели преди вечерята и няма да й се нахвърлите. Освен това, ако цял ден сте гладували, вероятността да преядете на вечеря и да ви стане тежко, е много голяма.

Откажете десерта

Яденето в големи количества по празниците сякаш е традиция у нас. Големите, препълнени порции са нещо нормално за българската трапеза. Често сте се нахранили още след салатата. Няма как да обидите домакина и изяждате и чиния основно. Калориите са в повече така или иначе. Затова най-добре се откажете от десерта. Заменете го с портокал или няколко мандарини.

Вижте също: За или против десерта >>>

Забравете за асансьора

Физическата активност някакси липсва по празниците. Освен ако не броим готвенето и въртенето около печката. Затова ням да е зле да се пораздвижите. Направете изключение и се качете по стълбите. Не забравяйте след обилната вечеря да слезете отново пеш.

Вижте също: Влезте във форма с ходене >>>

Без такси

Ако живеете в по-малък град, можете да се приберете пеш до вкъщи след вечерята. Ще успеете да се порадвате на снежната празнична нощ и ще се раздвижите след хапването. Движението и студения въздух ще ви освежат дори да сте преяли.

Не забравяйте, че най-важното, за да не качите килограми по Коледа, е, да ядете по-малки порции и храната да не е мазна

12.12.2013/ Радослава Михайлова