Как да изберем идеалния коледен подарък?

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Към всички фактори на стреса в днешно време, трябва да прибавим още един – този с пазаруването на коледни подаръци.

Ако не знаете какво да подарите на семейството и приятелите, този материал може да ви помогне. Предлагаме ви едно кратко ръководство за организация в предпразничната шопинг-“лудница”.

1. Всеки заслужава еднакво?

Случвало ли ви се е да купите подаръци за родителите си и да се окаже, че баща ви ще получи по-евтин подарък от майка ви? Това ви е накарало да се почувствате виновна и да тръгнете да търсите още нещо, което да покрие разликата в цената? Голяма грешка. При подаръците става въпрос за вложен смисъл, не за пари. Цената на вложеното чувство далеч надхвърля пазарната цена. Когато купувате подарък, се фокусирайте върху значението, което той ще има за получателя, а не върху това колко струва в сравнение с останалите подаръци.

2. Това ми харесва на мен

Купувате на любимия розова вратовръзка с ясното съзнание, че на него няма да му хареса? Да харчите пари за подаръци, чийто ефект е “под въпрос” е все едно да си хвърлите парите в кофата за боклук. После вие ще чувствате вина, че сте заложила на нещо, за което сте знаела, че няма да бъде харесано, а той ще се почувства разочарован и също – донякъде виновен, че няма да носи подаръка ви. Празниците не са времето да се опитвате да разширите и промените вкусовете и интересите на някой. Най-добрите подаръци са тези, които показват зачитане на начина на живот и навиците на получателя.

3. Подаръци и още подаръци, и още подаръци…

Имате голямо семейство или многобройни приятели. Чудесно! Но за всички ли трябва да купите подарък? Съвсем не. Направете списък на хората, на които задължително трябва да подарите и фиксирайте цена. Това ще ви помогне да се предпазите от шопинг-еуфорията и прекаленото разточителство.

4. Изненада! Получих подарък!

А ако приятелка ви е купила подарък, а вие не сте? И ако освен това е вложила много чувство в него? Разбира се, би било добре да

избегнете подобна ситуация, но не бива да се чувствате длъжна да върнете жеста. Покажете благодарността си, като заведете приятелката си на кафе или бар или пък й изпечете домашни курабийки или баница. Защо не?

5. А шефа? А колегите?

Може ли да направите подарък на шефа си, без това да изглежда тъпо? Да! Ако искате да го направите, направете го. Само внимавайте подаръкът да не е твърде личен или твърде скъп, за да не се изтълкува погрешно. Може да му подарите филм на DVD или диск с музика, например. Ако пък колектива ви е голям и сплотен, може да пробвате това, което правят децата в училище – всеки купува един подарък да определена, предварително уточнена, стойност, написвате имената на всички на листчета, разбърквате ги и всеки си тегли едно име. Хем забавно, хем икономично.

6. Направете проучване

Смятате, че е лесно да изберете перфектния подарък за някого, когото познавате от години? Вероятно ще установите, че не е съвсем така. Често е много по-трудно да направим подарък на най-близките ни и скъпи хора, защото се оказва, че през годините вече сме им подарили всичко, за което можем да се сетим.

Ако закъсате по този показател, задайте си следните въпроси: – Какво обича да прави той/тя през свободното си време? – Споменавал/а ли е напоследък нещо, което би искал/а? – Какво обича да носи напоследък (злато, сребро, шалове, шапки)?

И не забравяйте правилото: подаръкът е влагане на смисъл и чувство, не харчене на пари. Дори една коледна картичка, със специално посвещение, може да стопли нечие сърце много повече, отколкото всички луксозни подаръци от шопинг-центровете, взети заедно.

Източник: тя.бг