Сминдух

0
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Едва ли има човек по нашите географски ширини, който да не познава аромата на сминдуха. Изключително популярен в българската национална кухня, той присъства както в рецептите за различни ястия, така и в състава на традиционни смеси от подправки. Освен чудесните вкусове и аромати, които придава на ястията, към които се добавя, сминдухът притежава и редица лечебно-профилактични свойства, заради които си струва да го включим в менюто си.

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. В определени райони е познат под имената: рогата чубрица, крива мерудия, гръцко сено, а чимен се наричат семената му, както и подправката, получена от смилането им. Подправката сминдух се получава от зелената част на растението.

Расте почти навсякъде в България, отглежда се още в Близкия и Далечния Изток, а за негова родина се смятат земите около Средиземно море.

Сминдухът е познат както в кулинарията, така и в медицината на древния свят. И до днес се употребява за овкусяване на ястия, а често и като хранителна добавка – в натурален вид или под формата на стандартизирани екстракти от растението.

Хранителни стойности за 100 г пресен сминдух (листа)

Енергия
Протеини
Мазнини
Въглехидрати
Фибри
ГЛ

49 ккал
4.4 г
0.9 г
6 г
4 г
2

Сушеният сминдух е източник на минералите калций, фосфор, желязо, цинк, мед, манган и калий. Освен това съдържа някои аминокиселини, сапонини, стероидни сапонини, кумарин, липиди и алкалоиди. Стандартизираните екстракти от растението са с минимум 50% съдържание на сапонини.

Здравословни ползи от консумацията на сминдух

Сминдухът има благотворно действие върху редица органи и системи в човешкото тяло.

Контролира нивата на кръвната захар и се използва като помощно средство при хора, страдащи от диабет, атеросклероза, помага при бери-бери (недоимък на витамин В1).

Понижава триглицеридите при хора с диабет тип 2. Все още има някои противоречия за понижаващото му действие върху общия холестерол.

Сминдухът е изключително ползотворен за жените, тъй като  в състава му влизат диосгенин и изофлавони с естрогено-подобни качества, които способстват за намаляване на неприятните усещания и крампи при ПМС (предменструален синдром). Същите съставки облекчават и някои от симптомите при менопауза. Сминдухът може да се използва и от кърмачки, тъй като стимулира производството на кърма.

По различен начин стои въпроса с ефекта на сминдуха върху мъжките полови хормони. По въпроса има направени доста противоречиви проучвания, чиито резултати варират в двете крайности и се отнасят най вече към стандартизираните екстракти на сминдуха, и не са адекватно преносими към подправката.

Здравословни рискове при консумация на сминдух

Сминдухът е безопасен, когато се приема в малки количества като подправка към храната или като хранителна добавка в посочените дози. Системен прием на многократно по-високи от посочените количества би предизвикал при по-чувствителните индивиди стомашни неразположения, диария, болезнени газове или алергични реакции.

Не е препоръчително да се приема от бременни под формата на добавка и особено в количества, по-големи от тези в храната, тъй като може да предизвика ранни контракции и преждевременно раждане.

Да се използва внимателно от диабетици, които приемат медикаменти за понижаване на кръвната захар, тъй като комбинацията им със сминдух би могла да доведе до хипогликемия. Тъй като има свойството да забавя съсирването на кръвта, да не се приема заедно с антикоагуланти.

Как да съхраним продукта

Съхранявайте сушения сминдух на тъмно и хладно място, в добре затворен съд, тъй като има способността да поема миризмите на други подправки, с които е в непосредствена близост. При правилно съхранение можете да запазите аромата му до 6-7 месеца.

Консумация

Освен че сминдухът е една от основните подправки в шарената сол, той се комбинира добре с магданоз, джоджен, копър, чубрица и др. Използва се при приготвянето на наденици и други месни деликатеси, както и при редица зеленчукови и безмесни ястия.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата „Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.