Планета ще бъде „изядена“ от звездата си след 55 милиона години

19
Добави коментар
ivan1001
ivan1001

Снимка: BBSO/NJIT

Умиращата звезда – червеният гигант Kepler-91 – ще „погълне“ орбитиращата около него планета Kepler-91b след 55 милиона години, показа изследване.

Червен гигант е един от последните етапи от живота на звездите, чиито запаси от водородно „гориво“ се изчерпват. В резултат от това звездата започва да използва по-тежки ядра на хелии за термоядрените реакции в „сърцето“ си.

Този процес изисква много висока температура и налягане, поради което ядрото на звездата силно се свива, а външната обвивка се нагорещява и разширява, като поглъща планетите по-близо до звездата. Постепенно външната обвивка изчезва и на мястото на гиганта остава само неговото ядро – бяло джудже.

На астрономите са известни само няколко десетки планети, които кръжат около червени гиганти. Звездната система Kepler-91 е открита с помощта на телескопа „Кеплер“, чиято задача бе да открива потенциално обитаеми светове около далечни звезди.

Kepler-91 е в етап от развитието си, в който все още има запаси от водород, но те постепенно се изчерпват. Масата на звездата е около 1,31 слънчеви, а радиусът – 6,3 пъти радиуса на Слънцето. Сега Томас Хениг от Института по астрономия към дружеството „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия и неговите колеги са потвърдили предишни наблюдения, според които около звездата обикаля планета.

Учените са изчислили, че масата на планетата Kepler-91b е около 0,88 маси на Юпитер при радиус 1,384 радиуса на Юпитер. Орбитата на планетата е елипсовидна и в най-близката до звездата точка тя се оказва на разстояние, което е равно само на 1,32 радиуса на Kepler-91 от нейната външна обвивка.

Астрономите предполагат, че след 55 милиона години Kepler-91b ще сподели участта на друга екзопланета – BD+48 740b – която е била погълната от своята звезда. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!