Има ли нужда покрива ви от ремонт?

28
Добави коментар
stoineff
stoineff

Течът на покрива със сигурност се намира на върха на класацията на проблемите, които трябва да се решат веднага. И колкото по – навреме толкова по – добре за всички живеещи под този покрив.

Това правило важи е особено и в пълна сила, когато става дума за  плоски или ниско скатни покриви.

Знаете, че в България масово „панелките“ са на възраст между  30  и 50 години. Всичките поетапно започват да „сдават багажа“ и това не е нещо ненормално. Даже чудно как някои все още издържат като се има предвид любовта с която стопанисваме  етажната собственост в нашата мила Родина.

Голяма част от покривите, на панелките, за които говорим са направени с модифициран битум и асфалт.

Информацията в тази статия може да се прилага за почти всички покриви  с нисък склон , но фокусът е върху един достоен материал, наречен модифициран битум (MB) и на неговата битова употреба.

Моля обърнете внимание: спецификациите и детайлите варират както от производител до производител, така и за специфични видове материали за търговска употреба. Тази статия е предназначена като обобщено насочваща, към хората, които  искат да проверят състоянието на покрива си – и не е изчерпателена справка.

 Какво е модифициран битум? 
За  разлика от  ролките с асфалт , модифицирания битум (MB) е здрав и са устойчив на разкъсване. Когато е поставен правилно, той прави надежден покрива ви. Асфалтовата ролка е по-тънка, отколкото MB, лесно се разкъсва и често се прилага директно върху плоча, или покрива цимент.

Ролките MB са подсилени с фибростъкло, полиестер или комбинация от двете, която дава сила; резистентност пункция и цялост на  системата. Асфалтовият (битум) е хидроизолиращ елемент, който е бил модифициран (или подобрени) с полимери. Мембраната може да бъде покрита с минерални гранули или метално фолио в различни цветове.

Разнообразието от полимерни смеси е на разположение на всички, които работят в бранша на хидроизолациите. Известно, че има добра гъвкавост при ниски температури, това е по-чувствителна към UV радиация . Обикновено, се прилага с горещ асфалт: Въпреки това може да се прилага с помощта на студено лепило.

Няколко производители са въвели самостоятелно полепналата (кори и стик) версии на MB през последните 10 години.

Да продължим с това как да проверим състоянието на нашия покрив. Какво трябва да гледаме?

Покривни материали, недостатъци, покривни компоненти, които не функционират правилно, и компоненти, които са близо до края на очаквания им експлоатационен живот.

Прегледайте, преди да се качите на покрива целия периметър и преценете има ли необичайни места във външния вид на сградата, където да обърнете особено внимание. Обикновено течовете оставят видими следи по фасадата на сградата. На външните стени можете да видите различно оцветяване, което би могло да бъдат свързано с теч на покрива или влошаване зидария, които биха могли да допринесат за теч на покрива. На последните етажи можете да видите следи от плесен и мухъл.

Преди да се качите на покрива, напълно инспектирайте интериорни тавани, стени и тавани за признаци на изтичане и / или повреда. Признаци на теч на таван не означава покрива тече точно над там. Често, плоските покриви имат слоеве като базови листа, повече от един пласт, стар покрив, подсилена изолация или метална украса. Течът може да произхожда от едно място и да слиза на зигзаг надолу, докато се намери  на пътя на най-малкото съпротивление, преди да се появи.

Така знаете, че има доста арматура в нашите блокове, така че ръждата също може да бъде признак. Но май е време да се качим горе.

 Защо да  ходите  на покрива?  Въпреки издайническите течове отдолу не знам как някой може адекватно да инспектира плосък покрив, без да ходи по него. При извършване на проверка на покрива, винаги мислете за  безопасността си, винаги трябва да знаете къде се намирате на покрива и никога не ходете назад. Докато се разхождате по покрива, отделете специално внимание на това как го чувствате под краката си. Ако имате усещането е че вървите по мека като гъба повърхност, значи изолацията е повредена.
Сега е време да прегледате: 

покривното покритие,

обшивките,

дренажа,

вентилацията (отдушниците),

изолацията (на плосък покрива)

Ето и няколко снимки на повреден покрив, който спешно се нуждае от ремонт: