6 екзотични дестинации за авантюристи – тема за Светът – Idi.bg

25
Добави коментар
tao
tao

Може би не искате да пропилявате ваканцията си във все същите скучни дестинации, в които се бутате в тълпи от хора, излежавате се на плажа или стоите по цял ден из магазините. За онези, които предпочитат авантюристичната ваканция пред отпускарския мързел, светът е пълен с предизвикателства и изненади, които няма да ви оставят да скучаете.

Амазонската джунгла, Южна Америка

Представете си да бъдете заобиколени от 438 000 растителни вида и от около 91 000 тона растителна маса на всеки квадратен километър. И това са само официалните статистики, тъй като се знае, че има множество неизследвани растения в амазонската джунгла и отдалечени зони, в които вероятно не е стъпвал човешки крак. В джунглата на най-пълноводната река в света можете да видите много неща, като можете да навлезете в нея от няколко страни. Представете си срещи с отровни, ярко обагрени жабки, с електрически змиорки и с кръвожадни пирани. Можете да изследвате джунглата на лодка и дори да зърнете ягуар или анаконда. Дестинацията обаче не е за онези, които нямат опит сред природата и се страхуват от опасности.

Марианската падина, Тихия океан

Някои дестинации за любители на приключения са доста скъпи и не всеки може да си ги позволи, но това не означава, че не можете да мечтаете за тях. Една от тях е най-дълбоката, поне според учените, точка в световния океан и в Пасифика, Марианската падина, която се намира на дълбочина 10 911 метра. Най-актуалната подводна експедиция до тази точка е била през 2012 г., когато режисьорът Джеймс Камерън се спуска до невероятните дълбини на океана. Има обаче компании, които планират още.

Планините на Папуа – Нова Гвинея

Трудно е да се намери екзотична дестинация, която да не е толкова популярна, че да се налага да се сблъсквате с тълпи от туристи и с комерсиализация. Ако искате да изследвате спиращи дъха планини и речни долини, които кипят от уникални и застрашени животински и птичи видове, планините на Папуа – Нова Гвинея са тъкмо за вас. Островът е покрит с джунгла, а във високите му части можете да наблюдавате вулкани. Препоръчваме ви връх Вилхелм, който е покрит с вечни снегове.

Полуостров Камчатка, Североизточен Сибир

Тази толкова отдалечена от цивилизацията точка на Източна Азия примамва авантюристите с невероятната си природа. На полуострова има 160 вулкана и девствена природа, която чака да я преоткриете. От всички, 29 вулкана са активни. Най-интересен е Кронотски, а най-висок е Ключевская Сопка, 4750 метра. По тази част на света цунамите и земетресенията не са нещо необичайно.

Ледената покривка на Гренландия

Вероятно е незабравима тръпка да стоиш върху лед, който е на възраст около 110 000 години. Ледената покривка на Гренландия е една от най-екзотичните дестинации за любители на приключения. Огромната ледена маса е с широчина 1100 километра и дължина 2400 километра. Студът в тази част на света е сериозен, а ветровете са силни, но това е дестинация, на която можете да се насладите на девствената природа и кристално чиста вода. А и е по-достъпна от другата точка с древни ледове, Антарктида.

Гангкар Пуенсум, Бутан

За онези, които обичат планините и катеренето по стръмни скали, Гангкар Пуенсум в Бутан е точната дестинация. Името й значи „трите планини сестри“. Височината на планината е „само“ 7570 метра, което не я прави най-високата планина в света, но затруднява значително желаещите да я изкачат. Всъщност досега опитите на планинарите да се изкачат до най-високата й точка не са увенчани с успех заради липсата на карти на местността. Така че Гангкар Пуенсум е най-високата неизкачвана от човек планина в света. Дори да не сте особено запалени по алпинизма, можете да научите повече за местната култура и за бита на местните хора.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1509 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност