Белгийска овчарка Тервюрен Избрана

13
Добави коментар
valevbg
valevbg

Височина: от 56 см до 66 см. при холката;

Тегло: от 18 кг. до 29 кг.

Продължителност на живота: от 10 до 12 години.

С махагоновата си козина с черен цвят в горния слой и черна маска, Белгийският Тервюрен е поразително красив представител на четирите овчарски породи, родени в Белгия (там всички те се считат за една порода).

Преглед на породата

Безпристрастно предупреждение: Стандартът на породата Белгийска овчарка Тервюрен гласи, че това куче е „винаги в движение, освен ако не е под командване.“

Тервюренът иска внимание. Има силното желание да бъде със стопаните си и ги следва навсякъде. Той е внимателен и бдителен, но има и чувство за хумор. Никога не е страхлив, срамежлив, или агресивен. Отлично куче пазач е и има размерите и способността да защитава, когато е необходимо.

Идеалният Белгийски Тервюрен има родители с отзивчив характер и е социализиран от ранна възраст, за да възприема по-лесно от хората. Тези елементи – съчетани с обучението на кучето да бъде добър другар – го превръщат в отличително куче, което може да взима подходящи решения от гледна точка на това, кога да се държи покровителствено.

Когато Белгийската овчарка Тервюрен е отгледана с деца, може добре да се присъедини към тях. Най-подходяща е за дом с по-големи деца, които разбират как да се отнасят с нея с внимание. Не забравяйте, че това е овчарско куче и може да има склонността да гони или да захапе децата. Това никога не трябва да се позволява! Тервюренът може да се разбира, но може и да не се разбира с котки. Има силен инстинкт към плячка и често ще се случва да гони котки или други дребни космати животни на открито. И все пак, някои Тервюрени се разбират добре с външни котки, ако са били отгледани заедно.

Белгийската овчарка Тервюрен има високи нива на енергия и се нуждае от много повече активност, отколкото разходка около блока. Изберете тази порода, само ако сте много енергичен човек, който обича активни дневни тренировки като бягане, колоездене или пешеходен туризъм. Той е подходящ за почти всички видове кучешки спортове или дейности, на които можете да го научите, включително аджилити, флайбол, охрана на добитък, подчинение, събиране, търсене и спасяване, както и проследяване.

Започнете рано социализацията и обучението, за да използвате максимално интелекта на Белгийския Тервюрен, способността му за бързо учене и инстинкт. Чувствителен е към суровото наказание. Бъдете твърди, справедливи и използвайте храна за награда.

Ако домът ви има двор, той трябва да бъде здраво ограден, за да попречите на кучето напускането на къщата, както и влизането на непознати кучета и други животни. Това не означава монтиране на подземна електронна ограда! Ако Белгийският Тервюрен реши да избяга от двора, електрическият удар няма да го спре.

 

Това куче може да се гледа вътре в къщи или навън на двора. Тервюренът трябва да има достъп до стабилно ограден двор, където да бяга, но когато семейството му е в къщи, той трябва да бъде с тях. Обича компанията на хората, които познава.

                                            

Други бързи факти:

Ø       Когато погледнете Белгийската овчарка Тервюрен, първото ви впечатление е елегантността. Това е средно по размер куче с правоъгълно телосложение, със заострено лице и гордо вдигната глава, тъмно кафяви очи, които са леко с формата на бадем, наострени уши, и интелигентно, въпросително изражение, което показва, че винаги е готово за действие.

Ø       Белгийската овчарка Тервюрен има двойна козина, която е къса на главата и на предната част на краката. Отвора на ухото е защитен от снопчета косми. Яка от дълга козина обгръща шията и е изключително обилна при мъжките екземпляри. Други области, където козината е по-дълга, са задната част на краката и опашката.

Ø       Козината на Белгийския Тервюрен е красив богат светло-бежов до тъмно-червеникав махагон с черен подпал, което означава, че върхът на всеки светло-бежов косъм е черен. Козината на Тервюрена обикновено потъмнява с възрастта.

Знаете ли, че?

 

Белгийската овчарка Тервюрен е един от четирите родствени видове на Белгийските овчарски породи. В родината си са известни като Chiens de Berger (bair-zhay) Belge (belzh). Тервюренът се отличава от другите разновидности по дължината на козината си и цвета й.

                                                       

История на породата

Тази стадна порода от Белгия, носеща името си от селото Тервюрен, няма добре позната история до края на 1800-те години. Възможно е да е помагала на пастирите да се грижат за стадата в продължение на векове, но това е било до 1891 година, когато в изблик на национален ентусиазъм, Белгийските овчарски кучета са разделени на видове и са им дадени имена. Стандартът за Тервюрена е написан през 1893 година, а Дружеството Royale Saint-Hubert признава породата през 1901 година.

Един от най-ранните развъдчици на кучета, М. Ф. Корбел, живял в Тервюрен, отглежда Том и Пойс, които се смятат за кучета – основатели на породата. От тях се ражда Мис, която на свой ред пък дава живот на Милсарт, първият шампион на породата през 1907 година.

Американският Киноложки Клуб регистрира първия си Тервюрен през 1918 година, но малко хора са проявили интерес към породата тогава. От 1930-те години, Тервюренът вече не се среща в родословните книги на АКК (Американски Киноложки Клуб). В Европа породата преживява две световни войни и през 1953 година Белгийският Тервюрен отново бил внесен в САЩ. АКК признава Тервюрена като отделна порода през 1959 година.

      

Темперамент и личност

Белгийската овчарка Тервюрен е известна с интелигентността и дисциплинираността си, както и с тънкото си чувство за хумор. Като овчарска порода е отглеждан за работа около фермата. Въпреки че днес обикновеният Тервюрен не живее във ферма, по наследство то е много активно куче, което има нужда от ежедневни тренировки и умствено стимулиране. Това е куче, което има нужда от работа, независимо дали е колоездене, джогинг, или каране на каяк със стопанина му или обучение в произволни кучешки спортове. Един отегчен Тервюрен, който няма достатъчно тренировка, по всяка вероятност ще вземе нещата в свои лапи, и, като куче със среден размер, може да направи много щети.

Учи много бързо, което го превръща в идеален кандидат за кучешки спортове като аджилити, послушание, пастирство, проследяване, или музикален свободен стил. Ще откриете, че кучето ви с удоволствие опитва нови неща и има силно желание да ви угоди. Имайте предвид че тази скорост на обучение може да се прилага за нежелателни поведения – Тервюренът понякога е прекалено умен за негово добро!

Когато обучавате вашия Тервюрен, използвайте нежно докосване и позитивно подсилване като похвала, играчки и награди под формата на храна. Ако сте справедливи и последователни, ще откриете, че той поема уроците много бързо.

Започнете да обучавате кученцето си от деня в който го донесете в къщи. Дори и на осем седмична възраст, той е в състояние да попие всичко, на което можете да го научите. Не чакайте да стане на 6 месечна възраст за да започнете обучението, или ще си имате работа с по-твърдоглаво куче. Ако е възможно, го дайте в детска градина за малки кученца по времето когато е между 10 и 12 седмична възраст и социализирайте, социализирайте, социализирайте. Все пак, имайте предвид, че много обучителни центрове изискват някои ваксини да са налице (като кучешка кашлица), а много ветеринарни лекари препоръчват ограничен достъп до други кучета и обществени места докато не бъдат поставени всички кучешки ваксини (включително бяс, чума и парвовирус). Вместо редовното обучение, можете да започнете да обучавате малкото кученце в къщи и да го социализирате сред семейството и приятелите, докато завършат ваксинациите.

Процесът на социализация никога не свършва при Тервюрена, но колкото по-сигурно се чувства в ранна възраст, толкова по-малка е вероятността да покаже страх или плашливост като по-възрастно куче. Преживявания като малко кученце ще му помогнат да се превърне в спокойно, разумно възрастно куче.

Из къщата ще откриете, че Тервюренът ви е склонен да ви следва от стая в стая без да изпусне от очи къде са хората и накъде отиват. Обича да участва и ще се опита да ви „помогне“ с каквото и да се занимавате. Макар че трябва винаги да е търпелив с непознати, Тервюренът обикновено се свързва тясно с няколко души и страни от хора, които не познава.

Може да бъде добър с деца и дребни животни като котки, ако са отгледани заедно, но е важно да запомните, че той е овчарско куче с много енергия. Ухапвания и сбивания не бива да се толерират. Важно е децата да се възпитат, как правилно да се държат с кучето – възможно е да ги ухапе, ако му дърпат опашката или ушите. Тервюренът се държи най-добре с деца, които разбират кучетата и се отнасят с тях с внимание. Като цяло се разбира добре и с котки в контролирана обстановка, но ако котката тръгне да бяга, нищо не е сигурно.

Когато търсите малко кученце Тервюрен, непременно говорете с развъдчика и ако е възможно, вижте и двамата родители на кучилото. Развъдчиците знаят много за породата и за собствените си кучета и ще направят всичко възможно да ви подберат кученцето, което най-добре подхожда на начина ви на живот. Развъдчикът трябва също така да ви разреши да видите родителите на кученцето ви, както и всички други близки роднини, които има в дома си. Това е важно, за да се чувствате сигурен как ще изглежда кученцето ви като възрастно, а също така да прецените характера. Родителите трябва да са приятелски настроени и правилно социализирани от ранни години.

Какво трябва да знаете относно здравето на Белгийската овчарка Тервюрен

Всички кучета имат потенциал да развият генетични здравословни проблеми, така както всички хора имат потенциала да наследят дадено заболяване. Бягайте от всеки развъдчик, който не предлага здравна гаранция за малките кученца, който ви казва че породата няма известни проблеми, или който ви казва че малките кученца са отделени от основните членове от домакинството по здравословни причини. Един почтен развъдчик ще бъде честен и открит по отношение на здравословните проблеми на породата и честотата, с която те се срещат в линиите.

Заболявания, които са наблюдавани при Тервюрена включват епилепсия, разслояваща остеохондроза на ставния хрущял (Osteochondritis dissecans), прогресивна атрофия на ретината, катаракта, заболяване на очите наречено панус и алергии. Също така, често срещано при здрави Тервюрени е броят на белите кръвни клетки да е под нормалното.

Внимателните животновъди преглеждат развъдните си кучета и развъждат само най-здравите и добре изглеждащи екземпляри, но понякога Майката Природа има други идеи и някое кученце развива едно от тези заболявания въпреки добрите практики при развъждане. Напредъкът във ветеринарната медицина означава, че в повечето случаи кучетата все пак могат да живеят добър живот. Ако си вземете малко кученце, попитайте развъдчика за възрастта на кучетата по линията и от какво са умрели те.

Запомнете, че след като си вземете ново кученце у дома, вие имате възможността да го защитите от един от най-често срещаните здравословни проблеми: затлъстяване. Поддържането на подходящо тегло на Белгийската овчарка Тервюрен е един от най-лесните начини да удължите живота му. Използвайте максимално превантивните си способности за да гарантирате по-здравословен живот за кучето ви.

     

Основи на грууминга на Белгийската овчарка Тервюрен

Нечистотиите по двойната козина на Белгийският Тервюрен се изчеткват, но той има нужда от по-задълбочено почистване веднъж или два пъти седмично, за да се отстрани мъртвата козина. Това ще ви отнеме около 15 до 20 минути. Набавете си инструменти за грууминг като средна по размер иглена четка, четка за заглаждане, гребен тип търмък за премахване на долния слой козина, и масажиращ гребен за ръката. Сменя козина обилно веднъж или два пъти годишно и ще се нуждае от по-често четкане през този период, за да контролирате количеството паднала козина да не хвърчи навсякъде. Ще има много от нея!

 

Не се нуждае от често къпане (освен ако не се търкаля в нещо миризливо), но топлите бани по време на сезона, през който сменя козина могат да помогнат да се премахне мъртвата козина. Подрязвайте ноктите му, когато е необходимо – веднъж седмично при малките кученца и веднъж месечно в повечето случаи при възрастните кучета – и пазете ушите чисти и сухи, за да избегнете инфекции. Правилната устна хигиена също е важна. Мийте зъбите често за цялостно здраве и свеж дъх

.