Няколко странни факта за човешкото тяло | Teenproblem.net

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Всички дразнения, посредством които виждаме, чуваме, усещаме или приемаме миризми и вкусо­ве се предават в мозъка и се пре­образуват във възприятия. Тези разнородни впечатления съста­вят представата ни за света и за самите нас. Ето някои интересни факта за тялото ни, които намират своето обяснение в следващите редове.

 

Откъде идват гурелите?  Твърдите частица, които сме принудени да отстраняваме сутрин от очите си, не причиняват никакви вреди. Затова и не са повод за притеснение. При гурелите става въпрос за изсъхнала мазнина. По време на сън очите се пред­пазват от затворените клепачи. Произвежда се по-малко слъзна течност, поради което тънкият слой мазна покривка на очите изсъхва и обра­зува малки топчета. По време на болест лигавиците съхнат пове­че – това е причината засъхналата секреция по очите да се увеличава.

 

Какво означава 120% зрителна острота? Визусът, или казано по друг начин остротата на зрението, е 100%. Когато две малки точки при опре­делена отдалеченост,например 6 метра, все още могат да бъдат възприемани като отдел­ни, това означава, че виждаш с пълния си капацитет от 100%. Който успява да направи това и от по-голяма дистанция, има „орлов поглед“ с над 100% зри­телна острота, та дори 120%.

 

 

Вечер човек по-нисък ли е, отколкото сутрин? Да, тъй като намиращият се между гръбначните прешлени хрущял губи от височината си. Тези смекчаващи удара амортисьори, които са разположени между прешлените на гръбнач­ния стълб, се състоят от влакнесто-хрущялен (междупрешлен) диск с пихтиесто ядро в среда­та. През нощта то свързва вода­та и този хрущял до­стига своята максимална големи­на. През деня, когато гръбначни­ят стълб е подложен на натовар­ване, водата в пихтиестото ядро намалява и ние също се смаля­ваме с 1 до 2 сантиметра.

 

Кой е най-силният мускул? Момчетата вероятно си представят фитнес-упражнения като лежанка, мъртва тяга или клек с щанга. Не! Ето нещо, което малко фитнес запалянковци знаят.

 

Женското тяло се състои от около 23% мускули, мъжкото – от около 40%. Най-силният между тях е не друг, а външният дъвкателен мускул, известен като масетер. Той прави възможно затварянето на челюстта и извършването на дъвкателни движения. При захапване може да развие сила от 75 до 100 килограма!

 

Как растат мускулите? Мускулните влакна не са в състо­яние да нарастват посредством деление на клетките. Човек може да увеличи обема им единстве­но чрез микроскопични разкъсвания, възникващи от натоварване или по време на силови тренировки. Тялото бързо реагира. Мозъкът изпраща сигнали и на мястото на „повредите“ се образуват стволови клетки, които поправят дефекта и удебеляват влакната. Така мускулната маса нараства – чрез размер на мускулните клетки, а не чрез увеличаването на техния брой.