Какъв подарък да изберем за Коледа?

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Бакрачева посъветва да се ориентираме към подаръците тип „преживяване“ – концерт, екскурзия, скок с бънджи и т.н. Подарявайки преживяване, ние го правим наистина с цел да откъснем човека от ежедневието и да му подарим нещо специално и запомнящо се.

Психоложката отбеляза обаче, че трябва да бъдем много сигурни в предпочитанията на човека.

Относно един от най-баналните подаръци – сувенирът, Бакрачева ни консултира да се избягва при близък човек, защото губи смисъла и личното значение. Сувенирът би могъл да е подходящ за по-далечни хора, при които е добре да не се навлиза прекалено в личното пространство. За тях не е „отбиване на номер“, а спазване на необходимата резервираност и дистанцираност.

Най-често срещаните подаръци

Според световните класации парфюм, книга и дреха пък са най-често купувани, може би с идеята да избегнем риска от неподходящ подарък. Изборът обаче е комбинация между характеристиките, които искаме да видим в човека, за когото го избираме и начина, по който ние го виждаме, коментира Бакрачева.

Тя посъветва, ако купуваме парфюм, да правим разлика между аромат, който на нас ни харесва и аромат, който знаем, че е предпочитан от конкретния човек. В този избор се изразява нашата позиция – дали сме егоистични или подкрепящи.

Смартфон или таблет

Според експертите в определени възрастови групи притежаването на предмет, изразяващ определен статут, създава най-много усмивки. Това не означава непременно, че възпитаваме в материализъм, напротив, допринасяме за увеличаването на социалните контакти.

Пари

Белият плик, пълен с пари, също може да дойде на помощ при избора на подарък за Коледа. Според Маргарита Бакрачева по същия начин, по който е обичайно това да се прави на сватба или абитуриентски бал, ако сме достатъчно близки и знаем, че човек изпитва нужда сам да определи предназначението на подаръка, няма нищо лошо да се спрем на варианта бял плик с пари.

Как да сме оригинални в избора си на подарък?

Тук психолозите прилагат една много проста техника. „Затворете очи и си представете, че стоите и гледате блясъка в очите и усмивката на човека, на когото искате да изберете подарък. Какво държи в ръцете си? Каква е опаковката?“, пита Бакрачева.