“Вила Роза” – първият български трилър

1
Добави коментар
vodolazar
vodolazar

Всяко първо по рода си нещо, се очаква да не е перфектно. В случая за филма „Вила Роза“, определен за първия български трилър, мога да кажа че крайният продукт е много добър. Когато за първи път видях трейлъра, реших че изглежда добре направен и ще ми е интересно да гледам този филм. Оказа се обаче, че цялата кинолента е по-добра отколкото предполагат откъсите.

Историята на филма всъщност представлява художествена интерпретация базирана на неразкрит случай от 1985г. (или може би частично разкрит единствено на по-висша инстанция). Много добро е съчетанието с интервюто на разследващия полицай, както и предсказанието на Ванга. Остава се място и самият зрител да поразсъждава над уликите и сам за себе си да намери най-логичното обяснения на неразгаданият случай.

Нека сега се спрем на актьорския състав – дуото Елена Петрова и Калин Врачански, познати ни от сериала „Стъклен дом“ (за щастие тук не беше намесена любовна връзка между тях). Няма спор, че гореспоменатата актриса е красива, но лично на мен ми е някак банална. Дали защото винаги ми изниква в главата рекламата на Head & Shoulders, в която тя развява къдрици, или заради ролите и, в които обикновено пърха с мигли и се разплаква, не мога да кажа със сигурност, но въпреки че и във „Вила Роза“ имаше сълзи, то смея да твърдя, че хубавата Елена добре изигра ролята си. От друга страна пък останах впечатлен от Калин Врачански – явно леко психарски роли му се отдават. Той доста умело играе обладаният Васил. Що се отнася до останалия актьорски състав, смятам, че беше на ниво, но ми се стори, че американецът Дейвид Чоукачи (David Chokachi), известен някога с участието си в „Спасители на плажа“, леко преиграваше на моменти.

За да се получи даден филм добре, може би един от най-важните отговорници за това е режисьора, който избира какво и как да покаже на зрители и изисква от актьорите. В случая Борислав Захариев се е справил много умело, а на моменти бавно движещата се камера придружена от засилващата чувството музика, определено може да накара зрителя да притаи дъх или да го полазят тръпки.

В заключение препоръчвам „Вила Роза“ и даже бих го купил на DVD като подарък за любителите на жанра. По-долу можете да гледате сцени от филма.