Правилно хранене по време на празниците

27
Добави коментар
freemp4
freemp4

Правилно хранене по време на празниците

От много отдавна ние българите празнуваме с богата трапеза. Заветна цел за всяка домакиня е да приготви колкото може повече и вкусни ястия. И разбира се в огромни количества, защото винаги съществува възможност да не стигне.Питиетата също трябва да са в обилни количества. После ядем и пием на корем, защото яденето не бива да остане. Натежала от алкохол глава, неприятно усещане за натежала талия, дехидратизиране на организма, повишаване на холестерина. Това са само част от последствията на коледните и новогодишните празници. Много рядко се поднасят салати от пресни зеленчуци. В туршиите има високи количества захари и киселини и много сол. Пият се малко натурални сокове, а се препоръчва алкохол да се съчетават с тях, вместо с газирани напитки. Уж сме внимавали да опитаме от всички приготвени неща в малки количества, но се оказва, че сме преяли и препили и сме качили на тегло, чиито стойности са толкова важни за нас!

Какво да направим? Отговорът е след празничните дни да направим поне 7-10-дневна разтоварваща диета.

На първо място са плодовете и зеленчуците, тъй като те са един от основните източници на витамини и някои минерали. Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантите, такива като – витамин С, витамин А и бета каротин, витамин Е, фолиева киселина, редица минерали – селен, цинк, които укрепват организма през студените зимни дни, повишават съпротивителните му сили, поддържат обмяната на веществата.

Приемайте ежедневно не по-малко от 300 гр. зеленчуци и поне 200 гр. плодове.

Подходящи за зимния сезон и за вашата разтоварваща диета са моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове, киви.

Предпочитайте нетлъсти меса – пилешко, телешко, преди кулинарна обработка отстранявайте видимите мазнини. Избирайте ниско маслените млека и млечни продукти. Старайте се да редуцирате приема на твърди, животински мазнини.

Приемайте около два литра течности дневно – вода, билков чай, различни сокове през зимата, тъй като атмосферните условия през този сезон водят до дехидратация.

За поддържане на свеж и здрав вид не забравяйте физическата активност. Старайте се да си осигурите поне 10-20 минути дневно разходки на открито.

Количеството храна, което ще поглъщате, трябва сами да определите, а не да се водите по готови схеми.

Райка Владова